Hírek

2008.03.10. 14:41

EULEX: megkezdődött a koszovói telepítés

A múlt héten megérkezett Koszovóba az unió rendőri és igazságügyi missziójának 20 fős első csoportja, de a telepítést csak az ENSZ-szel történt konzultációk után folytatják - közölte hétfőn az EULEX misszió francia vezetője, Yves de Kermabon tábornok.

BAMA

A katonai vezető a világszervezet illetékeseivel New Yorkban igyekszik összehangolni a mintegy 2 ezer fősre tervezett EULEX misszió ügyét. Koszovóban jelenleg az ENSZ UNMIK nevű, több mint 4 ezer fős missziója látja el a rendfenntartó feladatokat. Az EU február 16-án, egy nappal Koszovó Szerbiától való függetlenségének kikiáltása előtt hagyta jóvá az EULEX műveleti tervét, de a tényleges telepítés nehezen indult.

Brüsszel tervei értelmében az EU júniusban átvenné a rendőri-igazságügyi felügyeletet Koszovó fölött az UNMIK-tól. A szerbek - köztük az észak-koszovói szerb rendőrök - azonban nem hajlandóak együttműködni az EULEX-szel. Korábban idegenkedtek az UNMIK-tól, hiszen az ENSZ "nem adta vissza" Szerbiának Koszovót. Most azonban - mondják brüsszeli diplomaták - a szerbek látványosan együttműködnek a kisebbik rossznak tartott UNMIK-kal, abból kiindulva, hogy az EU "elvette" Szerbiától Koszovót. Az EU-misszió 120 fős előkészítő csoportja már korábban Koszovóba érkezett, de a függetlenség kikiáltása utáni szerb tüntetések hatására az észak-koszovói Mitrovicából az előkészítő csoport tagjai biztonsági megfontolásból kénytelenek voltak távozni. A tulajdonképpeni EULEX-misszió így a múlt hétig el sem indult, és - mint Kermabon tábornok szavaiból kitűnt - az első húsz főt egyelőre nem is követi senki. Tekintettel arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában az oroszok meg tudnak vétózni bármilyen döntést, amely a szerbeknek ellenére van, egyelőre tisztázatlan, miként fogja átadni az UNMIK júniusban az EULEX-nek a Koszovó feletti ellenőrzést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!