Hírek

2008.03.12. 19:06

Fidesz: Magyarország minél előbb ismerje el Koszovót

A Fidesz sürgeti a kormányzatot, hogy Magyarország minél előbb ismerje el Koszovót független államként - mondta Németh Zsolt, az ellenzéki párt szakpolitikusa szerdán Budapesten.

BAMA

A Fidesz sürgeti a kormányzatot, hogy Magyarország minél előbb ismerje el Koszovót. Úgy gondolom, hogy nem bátoríthatja Magyarország azokat a politikai erőket Szerbiában - különösen egy választási kampány kellős közepén -, akik azt gondolják, hogy Koszovót meg tudja tartani Szerbia - mondta Németh Zsolt, a csütörtöki és pénteki EU-csúcs előtt tartott ötpárti egyeztetés után. A hivatalos magyar álláspont szerint március 15-e előtt nem ismeri el Magyarország Koszovó függetlenségét, nehogy atrocitások érjék a nemzeti ünnepen a határon túli magyarokat. Németh Zsolt aláhúzta: a nemzetközi elemzők szerint összefüggés van a Déli Áramlattal kapcsolatos magyar-orosz szerződés aláírása és a koszovói függetlenség elismerésével kapcsolatos magyar bizonytalanság között.

A Fidesz örül annak, hogy a magyar kormányzat végül támogatja a Nabuccót, miután megkötötte a Déli Áramlatról szóló megállapodást Oroszországgal. A párt azonban nem tartja elegendőnek azt mondani, hogy mind a kettőre szükség van: világosan ki kell jelenteni, hogy a Nabuccónak kell a prioritást képeznie - tette hozzá Németh Zsolt. Az ötpárti egyeztetés után Göncz Kinga külügyminiszter elmondta: a Nabucco "dupla diverzifikációt" jelent. Magyarországnak az az érdeke, hogy minél több forrásból érkezzen gáz az országba. Az ország folyamatosan megpróbálja elősegíteni a Nabucco megvalósulását, ennek keretében jön létre a nagyköveti poszt is - tette hozzá.

A magyar diplomácia vezetője szerint az energiaforrások diverzifikációjáról, a Nabuccóról és a Déli Áramlatról nem lesz szó a csütörtöki és pénteki EU-csúcson. Szili Katalin házelnök az ötpárti egyeztetés után elmondta: a megbeszélésen szó volt a lisszaboni stratégiáról és annak folytatásáról, az unió energia- és klímastratégiájáról, valamint az európai pénzpiaci helyzet stabilitásáról. Az ötpárti megbeszélést szokás szerint az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcsértekezlete előtt tartották. A pártokat most azonban nem a miniszterelnök, hanem a külügyminiszter tájékoztatta arról, hogy milyen álláspontot fog Magyarország képviselni a különböző kérdésekben a csütörtöki és pénteki EU-csúcson.
MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!