Hírek

2008.03.20. 10:54

Gyurcsány Ferenc Európa legmagányosabb politikusa

Jóllehet a magyar kormány mély benyomást keltő sikert tud felmutatni a magas államháztartási hiány lefaragásában, a népszerűtlen megszorítási politikával szembeni ellenállás egyre erősödik

mti

Jóllehet a magyar kormány mély benyomást keltő sikert tud felmutatni a magas államháztartási hiány lefaragásában, a népszerűtlen megszorítási politikával szembeni ellenállás egyre erősödik - írta a csütörtöki számában megjelent, Ellenszélben a magyar takarékossági politika című cikkében a Neue Zürcher Zeitung svájci világlap.

Az újság szerint Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök talán Európa legmagányosabb politikusa lehet. Noha az elmúlt évek pénzügypolitikai túlhajszolásai után általa elrendelt takarékossági program szükségszerű gyógyír az államháztartás egészségessé tételére, a lakosság tűrőképessége szemlátomást határának szélére sodródott: nem csak a harcias ellenzék, hanem a szavazók tömege is egyre hangosabban követeli a pénzügyi kantárszár lazítását - jegyezte meg a lap bécsi tudósítójának tollából született cikk, és a növekvő csalódottság világos jelzéseként a közelmúltban megtartott népszavazás eredményét hozta fel.

A Neue Zürcher Zeitung úgy látja, hogy mind inkább szaporodnak a kétségek, vajon sikerülhet-e a kormánynak, hogy az erősödő ellennyomás ellenére is kitartson népszerűtlen szanálási politikája mellett. A lap a kétkedők közé sorolta a Standard and Poor''s hitelminősítő intézetet, amely a közelmúltban stabilról negatívra rontotta Magyarország adósosztályzatának kilátását. Utalt arra is, hogy 2010-ben parlamenti választás lesz Magyarországon, és a magyar politikusok eléggé ismertek arról, hogy a szavazás előtt nagylelkűen dobálóznak közpénzekkel. Nyitott kérdés, hogy a mélyponton lévő népszerűségük fényében a kormányzó szocialisták ellen tudnak-e állni az expanzívabb pénzügyi politika kísértésének.

Mindenesetre az a bejelentés, miszerint 2009-től valamelyest csökkennek majd az adók, kétértelmű jelzésként fogható fel: egyfelől a magas adóterhekre való tekintettel a közlés éppenséggel örvendetes hírnek tekinthető, másfelől azonban a kilátásba helyezett adóleépítés máris megnyitotta a kapukat további pénzügypolitikai kívánságok előtt. Ráadásul egy olyan időpontban, amikor az olyan gazdasági problémaállamoknak, mint amilyen Magyarország, a kockázatokkal szembeni világszerte növekvő tartózkodás miatt amúgy is gyarapodó gondokkal kell megküzdeniük az államhitelek piacán.

Gyurcsány azonban a közelmúltban több vihart is átvészelt, és a hűvösebbé vált ellenszél és a referendumon elszenvedett vereség ellenére sem kíván lazítani takarékossági kurzusán - mutatott rá a lap, hozzátéve, hogy az eddigi sikermérleg a miniszterelnököt igazolja. Az újság szerint a kormány azonban kevés ügyességét tud felmutatni, amikor arról van szó, hogy meggyőzze a lakosságot a reformpolitika szükségességéről, és hogy a médiában hatékonyan kommunikálja a pénzügyi szanáláshoz vezető úton eddig elért eredményeket.

Az ellenzéknek ezzel szemben túlságosan is könnyű a dolga, amikor javarészt erősen populista támadásokat intéz a társadalomellenesnek beállított költségvetési szanálás ellen. A cikk úgy vélte, hogy a kormány nyomorúságos imázsán a konjunktúrahelyzet némi felderülése sem tudott javítani. ...Pedig úgy tűnik, hogy a magyar gazdaság tulajdonképpen már túljutott a nehezén - írta a Neue Zürcher Zeitung.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!