Hírek

2008.03.11. 13:49

Hiller: a képzési hozzájárulásról szóló rész kikerül a törvényből

Kikerül a felsőoktatási törvényből a képzési hozzájárulásról szóló rész, így az egyetemeken és főiskolákon szeptembertől nem kell tandíjat fizetni. Ezt Hiller István oktatási és kulturális miniszter jelentette be az Országgyűlésben kedden, a népszavazáson hozott döntések végrehajtásáról szóló törvényjavaslatok összevont általános és részletes vitájának expozéjában.

BAMA

A miniszter elmondta: azok a mesterképzésben résztvevő hallgatók, akik eddig fizették a képzési hozzájárulást, a törvény  hatályba lépését követő harminc napon belül vissza fogják kapni az összeget, és a jövőben a mesterképzésben sem kell a hozzájárulást fizetni. A képzési hozzájárulás a színvonalemelés célját szolgálta volna - mondta a politikus. Hiller István ugyanakkor leszögezte, hogy nem akar és nem tud a felsőoktatás minőségéből engedni.

Az oktatási és kulturális miniszter arról is beszélt, hogy ma Magyarországon közel 400 ezer egyetemista és főiskolás van. A hallgatói létszám növelésére szükség volt, de ugyanígy szükséges a színvonal emelése - hangsúlyozta. Ezzel kapcsolatban úgy vélte, a képzési hozzájárulás megszűnése nem gátolja a színvonal növelését, de lassítja. Expozéjában az oktatási tárca vezetője emlékeztetett arra, hogy a felsőoktatási törvény rögzíti az egyetemek és főiskolák állami támogatásának növelését. Így a felsőoktatás támogatása 2010-re 241 milliárd forintra emelkedik, és már idén is meghaladja a 220 milliárd forintot.

"Minden állami felsőoktatási intézmény rektorával hároméves szerződést írtam alá, ami kiszámíthatóvá és tervezhetővé teszi az  intézmények költségvetését" - emelte ki Hiller István, megjegyezve: Magyarországon nem volt még ilyen megállapodás-sorozat.
MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!