Hírek

2008.03.17. 23:19

Legalább 43 halott a bagdadi robbantásban

A hétfő esti összegzés szerint 43 ember meghalt és 73-an megsebesültek, amikor a Bagdadtól 80 kilométerre fekvő Kerbelában pokolgép robbant. Közben az iraki fővárosban tartózkodó amerikai alelnök „sikeres kísérletként” aposztrofálta az öt éve kezdett iraki háborút.

BAMA

Az első hírek szerint egy öngyilkos női merénylő robbantotta fel magát egy kerbalai kávézóban, de később ezt az információt a helyi rendőrfőnök cáfolta. Állítása szerint pokolgép robbant az üzletben. Legutolsó információi szerint 43 ember halt meg, és 73 a sebesültek száma, de valószínűleg az áldozatok száma emelkedni fog, mert a sérültek között sokak állapota válságos. Az áldozatok nagy része az Ali imán sírjának közelében gyülekező zarándokok közül került ki, s a halottak közül hét iráni állampolgár. Kerbelában gyakoriak a merényletek, egy éve egy támadó több, mint 70 embert gyilkolt meg, két héttel később pedig 40-en estek áldozatul egy robbantásnak.

A hétfői véres merényletkor Bagdadban tartózkodott Dick Cheney, akinek megérkezésekor akna csapódott be a főváros legszigorúbban őrzött övezetébe, a Zöld Zónába. Az amerikai alelnök iraki vezetőkkel tartott találkozója után „sikeres kísérletnek” nevezte a háborút. „Az öt év nehéz... mindazonáltal sikeres kísérlet volt... megérte az erőfeszítést” - mondta. Szintén Bagdadban tartózkodik a republikánus párt várható elnökjelöltje, John McCain is, aki az iraki helyzet felől tájékozódik. Hétfőn továbbá két újabb amerikai katona halt meg az arab országban, amikor fővárostól északra akna robbant járművük mellett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!