Hírek

2008.03.03. 18:08

Már a Dongér-csatornában is pusztulnak a halak Csongrád megyében

A csanyteleki halastórendszer mellett már az azt tápláló Dongér-csatornában is pusztulnak a halak,

mti

A csanyteleki halastórendszer mellett már az azt tápláló Dongér-csatornában is  pusztulnak a halak, a víz ammóniaszintje nagyságrendekkel meghaladja  a határértéket - tájékoztatta Némethné Szabó Csilla, a halastavakat  üzemeltető Silorus Kft. munkatársa hétfőn az MTI-t.

A Dongér-csatornában a kárászok, a halastavakban korábban megfigyeltekhez hasonlóan, a víz tetejére úsznak, remegnek, majd  elpusztulnak - mondta Némethné Szabó Csilla.

A hétfőn elvégzett mérések szerint a víz ammóniaszintje 27  milligramm volt literenként, ami több mint ötszázszorosa a 0,05  milligrammos határértéknek. Az ismeretlen helyről a csatornába  kerülő mérgezőanyag valószínűleg feldúsulhatott a Kecskemét  közeléből induló csatorna utolsó, a Tisza közelében található, a  halastavakat tápláló szakaszán - tudatta a szakember.

 A cég a Natura 2000-es védelem alatt álló területen 255 hektáron  üzemeltet halastavakat, melyekben az utóbbi hetekben legalább  százötven mázsa hal pusztult el. Ez azonban valószínűleg nem a  teljes mennyiség, mivel a telelőfenéken pihenő és elpusztult halak  közül nem mind jött a felszínre - közölte Némethné Szabó Csilla.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!