Hírek

2008.03.07. 16:54

MDF: hiányoznak a minőségi közoktatás garanciái

A Magyar Demokrata Fórum szerint fontos a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatása, de a kormányfő által bejelentett oktatási csomagból hiányzik a minőségi közoktatás garanciája, amelynek fontos része a pedagógusok közötti szakmai versenyen és teljesítményelven alapuló javadalmazás - mondta Almássy Kornél pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

BAMA

Az oktatási tárca reagálásában jelezte: szívesen konzultál az MDF-el. Almássy Kornél kiemelte: az MDF üdvözli, hogy 2009-től pluszforrások kerülnek a magyar közoktatásba, ugyanakkor kár, hogy  Gyurcsány Ferencnek hat év kormányzás után jutott eszébe, hogy nincs jobb befektetés az oktatásnál. Nem elég pénzt osztani, nem elég 20-30 ezer forint odaítélése után abban bízni, hogy attól majd minden megváltozik - utalt a szakpolitikus a különböző pedagógus-pótlékok tervezett növelésére. Az MDF egyetért azzal, hogy szükséges a pályakezdő pedagógusok támogatása, de a most bejelentett rendszer - amelyben 25 ezer forint többlet járna főiskolai és 40 ezer forint egyetemi diplomával való belépés után - komoly feszültséget okozhat a fiatal pedagógusok és a  már 10-20 éve a pályán lévő tanítók, tanárok között. Előfordulhat,  hogy egy pályakezdő így többet keres majd, mint egy már hosszabb ideje a pályán lévő pedagógus.

A hátrányos helyzetű családok gyermekeinek beóvodáztatására szánt 20 ezer forintos támogatás kapcsán azt mondta: az MDF ezt nem tartja jónak, s komolyan tart attól, hogy súlyos visszaélések lesznek. Felvetette: ha erre meglesznek a megfelelő források, akkor azt miért nem a férőhelyek számának növelésére, vagy az óvodai ellátás minőségének javítására fordítja a kabinet. Ma Budapesten és a nagyobb városokban egyszerűen nincs elegendő férőhely, külön várólisták vannak, s nem ritkán 25-30 gyermekkel indulnak óvodai csoportok - mondta Almássy Kornél. Az ellenzéki párt javasolja a kormánynak, hogy a leszakadó rétegek felzárkóztatási programját - amelyet kiemelten fontosnak tartanak - kösse össze a hazai szakmunkás- és technikusképzés megújításával. Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára reagálásában az MTI-nek elmondta: széles körű társadalmi egyeztetés kezdődött az Új Tudás - műveltség mindenkinek programról, ennek keretében örömmel konzultálnak Almássy Kornéllal és az MDF-el. A tárcának vannak javaslatai az ellenzéki képviselő által felvetett kérdésekre is - tette hozzá az államtitkár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!