Hírek

2008.03.20. 12:47

Megtalálta a rendőrség a szegedi Aranycsapat-szobor egyik rongálóját

Megtalálta a rendőrség a szegedi Tisza-parton álló Aranycsapat-szobor egyik feltételezett rongálóját - jelentette be Zélity László rendőrkapitány csütörtökön a csongrádi megyeszékhelyen.

BAMA

A rendőrségre 2007. július 7-én éjfélkor érkezett bejelentés arról, hogy megrongálták az Aranycsapat szobrát, a bronz emlékművet ledöntötték, kő talpazatát kettétörték - mondta az alezredes sajtótájékoztatóján. Hozzátette: az okozott kár egymillió forint. A nyomozás során a hatóságok mintegy ötven tanút hallgattak meg, és bizonyítékokat gyűjtöttek. Nyolc hónapnyi aprólékos munka után a rendőrség látókörébe került egy 19 éves szegedi fiatalember, akit gyanúsítottként hallgattak ki a rongálás és garázdaság miatt indult büntetőügyben - közölte a kapitány. A nyomozás adatai szerint a középiskolás diák ittas állapotban rugdosni kezdte a szobrot, majd kettétörte. A műszaki szakvélemény szerint azonban a bűncselekményt a férfi nem egyedül követte el, így a nyomozás tovább folytatódik - tudatta az alezredes.

A feltételezett elkövető nem ismeretlen a rendőrség előtt, folyt már ellene eljárás sírrongálás, garázdaság és súlyos testi sértés miatt is. A szobrot 2003-ban sportbarátok állíttatták az angol labdarúgó-válogatott elleni 6-3-as diadal ötvenedik évfordulója alkalmából. A kő talpazaton bronzból készült labda és labdarúgó cipők állnak. Az alkotás Kalmár Márton szegedi szobrász műve. Az alkotást csaknem félévnyi munka után, tavaly december 13-án, az avatás évfordulójára állították helyre. Soproni Lajos főorvos, az emlékműállítás egyik ötletgazdája elmondta, az alkotás védelméről az egyetem térfigyelő rendszeréhez  kapcsolódva szeretnének gondoskodni, a technikai bővítéshez  szükséges források azonban még nem állnak rendelkezésre, ezért gyűjtést indítanak.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!