Hírek

2008.03.14. 18:24

Nabucco-nagykövetet neveznek ki

Hazánk az elkövetkező napokban a tervezett Nabucco gázvezeték ügyeivel kapcsolatos teendők intézésére nagykövetet nevez ki és irodát létesít, jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken.

BAMA

A kormányfő bejelentése szerint a Nabucco nagykövete a Külügyminisztérium alárendeltségébe tartozó diplomata lesz, mert a gázvezeték m csupán energetikai, hanem egyben regionális biztonsági és külpolitikai kérdés is. Gyurcsány Ferenc szerint a magyar elemzésekhez hasonlóan több uniós ország elemzése felteszi a kérdést, „lesz-e elegendő gáz a transz-kaukázusi, transz-kaszpi térségben, amellyel biztosítható a Nabucco vezeték működtetése”. Azerbajdzsánon kívül ugyanis „a szóba jöhető ország és forrás - lásd Irán - nagyon súlyos egyéb kockázatokkal küzd”. Egyfelől - mondta a kormányfő - érdek fűződik ahhoz, hogy bevonják az iráni gázt Európa ellátásába, másfelől hatalmas a biztonsági kockázat, és jól ismert a külpolitikai-biztonsági vita az Európai Unió és az Egyesült Államok, illetve Irán között. Mint közölte, az unión belül vita folyik arról, hogy miként lehet ebből a konfliktusból kitörni.

„A csütörtök esti informális vacsora fő témája az energiapolitika volt. (...) A Déli Áramlatra vonatkozóan sem nyílt, sem rejtett kritika nem hangzott el”, senki nem foglalt úgy állást, hogy a Déli Áramlat negatívan befolyásolja a közös európai energiapolitikát - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!