Hírek

2008.03.14. 18:43

Nem tudunk bajba került magyarokról Tibetben

A Külügyminisztérium nem tud Tibetben bajba került magyar turistákról, jelentette be Szelestey Lajos külügyi szóvivő pénteken. A Kína részét képező, egykor független tartományban halálos áldozatokkal járó Kína-ellenes zavargások törtek ki.

BAMA

Tibeti kórházi források szerint ketten meghaltak és többen megsebesültek a tartomány fővárosában, Lhászában kitört zavargásokban pénteken. Hétfő óta buddhista boncok tüntetnek a tibetiek lakta területeken, és megemlékeznek a Lhászában 49 éve levert felkelésről, amely a dalai láma száműzetésbe vonulásához vezetett. Az elégedetlen tibetiek autókat, valamint kínai tulajdonban lévő üzleteket gyújtottak fel. Az amerikai Szabad Ázsia Rádió információi szerint a kínai rendfenntartó erők éles lőszerrel lőttek a tömegben a főváros történelmi városközpontjában. Közben az indiai Dharamszalából a dalai láma arra szólította fel a kínai hatóságokat, hogy ne alkalmazzanak erőszakot Tibetben. A száműzetésben élő vallási vezető arra kérte Pekinget, hogy kezdjen párbeszédet a tibeti néppel.

Hivatalosan nincsenek magyarok jelenleg Tibetben, a csoportok ugyanis előre jelzik az utakat. Azt azonban nem lehet kizárni, hogy egyéni turisták vannak a térségben. A magyar Külügyminisztérium kivár a helyzetértékeléssel és diplomáciai úton tájékozódik - mondta Szelestey Lajos külügyi szóvivő. A Fidesz felkérte a kormányt, hogy diplomáciai úton tájékozódjon a Lhászában és más tibeti városokban, illetve kolostorokban történt eseményekről és fejezze ki aggodalmát a történtek miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!