Hírek

2008.03.06. 17:38

Népszavazás 2008: voksolás tévhitekkel

A kampány véghajrájában újra növekedett valamelyest a népszavazási részvételi hajlandóság, ugyanis 46-ről 47 nőtt a részvételüket biztosra mondók aránya .

Vég Márton

A Medián közvélemény-kutatása szerint az „igen” támogatói nemcsak sokkal többen vannak, de jóval aktívabbak is, így március 9-én akár 80 százalékos fölénybe is kerülhetnek az „igenek” mind a három kérdésben. Ugyanakkor a felmérés arra is rávilágított, hogy a szavazók nagy többsége nincs tisztában az eredményesség ismérveivel. Így könnyen elképzelhető, hogy  sokan tévesen kalkulálnak majd.

Fontos tudni, hogy ma délutánig lehet személyesen, vagy meghatalmazott útján kérni a lakóhely szerint illetékes jegyzőtől azt az igazolást, amellyel lakóhelytől távol, Magyarország egy másik településén lehet majd voksolni vasárnap. Megszűnt viszont annak a lehetősége, hogy az állampolgár a szavazás napján vetesse fel magát a névjegyzékbe.
Péntek éjféltől pedig kampánycsend lép életbe az ország egész területén, a korlátozás valamennyi írott és elektronikus médiumra érvényes. Gyakorlati haszna, hogy a választókat ne lehessen befolyásolni közvetlenül a szavazás előtt.

Közben Kövér László szerint a kormánykoalíció politikusai nem ismerik az ország valós helyzetét, amikor arról beszélnek, hogy bagatell kérdés a vizitdíj és a kórházi napidíj, illetve a tandíj. A Fidesz országos választmányi elnöke kifejtette: Magyarországon az emberek kétharmada az amúgy sem magas átlagjövedelmi szint alatt él, közülük 2-3 millió ember kifejezetten szegény, és nekik a 300 forintos vizitdíj és kórházi napidíj kifizetése is nehéz.

Gyurcsány Ferenc szerint viszont a Fidesz „a politikai csalás folytatólagosan elkövetett bűnébe esett”. A miniszterelnök tegnap úgy fogalmazott: a csaló azt akarja elhitetni, hogy ha az állampolgár nem tesz be pénzt az egészségügybe, akkor az állam be tud tenni máshonnan.
„A Fidesznek sikerült belekevernie a homofóbiát a népszavazási kampányba” – mondta Gusztos Péter. Az SZDSZ frakcióvezető-helyettese az ellenzéki párt honlapján megjelent plakát miatt emelte fel szavát, amelyen az SZDSZ logója mellett a „Kitartunk a saját NEMünk mellett…” felirat látható.

Számok az eredményességről

Az ügydöntő országos népszavazás eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele, de legalább az összes választópolgár (8 millió ember) több mint egynegyede a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott. Tehát ha 4 millióan szavaznak, akkor eredményes a népszavazás, ha valamelyik válasz legalább 2 millió plusz 1 szavazatot kapott. Ugyanakkor ha csak 2 millió plusz 1 választópolgár megy el voksolni, akkor csak úgy lehet eredményes a népszavazás, ha valamennyi választópolgár ugyanazt a választ – igen vagy nem – ikszeli be. Ha kevesebb, mint 2 millió választópolgár szavaz, akkor a népszavazás mindenképpen eredménytelen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!