Hírek

2008.03.13. 11:01

Örökbefogadó szülő leszek, tiltakozni akarok

Olvasónk és férje örökbe akarnak fogadni egy újszülöttet. A korábbi várakozási időt, amíg a szülőanya meggondolja magát, most a döntéshozók ki akarják tolni.

Rados Virág

Olvasónk azt kérdezi, mik lehetnek az új törvény elleni tiltakozás formái. A szervezet is, amely az örökbe fogadásokat bonyolítja, ötleteket vár az érintettekrtől. A hölgy újságíró ismerősét hívta, írjon ebből újságcikket.
Nos, egy törvénytervezet elleni tiltakozásnak nem ez az alfája és ómegája – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A civil szervezetnek tudnia kellene, milyen módon fejezhetnék ki az érintettek a témában nemtetszésüket.

Az örökbe fogadó szülők a civil szervezeten keresztül próbálhatják meg érdekeiket érvényesíteni. A döntéshozóknak úgyis illik kikérni a szakmák, a területen dolgozó civil szervezetek véleményét. (Más kérdés, hogy ezt Magyarországon sokszor elmulasztják, de akkor meg először ez ellen kell fellépni.) A civil szervezetek egyik fő tevékenysége nem más, mint az érdekképviselet.

Fordulhatnak az Igazságügyi Minisztérium koodifikációs osztályához, ahol a törvényt előkészítik, megszövegezik. A témával foglalkozó parlamenti bizottsággal szintén tárgyalhatnak. Elmehetnek az ombudsmanhoz, aki ajánlásokat fogalmaz meg a döntéshozók számára. Ha pedig kész a törvény, és gyaníthatóan alkotmányos jogokat sért, az Alkotmánybíróságot is megcélozhatják normakontroll céljából. A civil egyesület összefoghat más hasonló szervezetekkel. Szakembereik szakmai szempontokkal részletesen megindololhatják aggályaikat.

Ki lehet vonulni még az utcára tüntetni, népszavazást is lehet kezdeményezni. S ha sikerül jelentős megmozdulást szervezni, az erről való értesítés nyomán a sajtó is ott terem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!