Hírek

2008.03.01. 19:01

Orosz választások: Keleten a helyzet változatlan?

Szinte biztos, hogy a 42 éves Dmitrij Medvegyev követi a távozó Vlagyimir Putyint az orosz államelnöki székben.

Kun Tamás

A Gazprom energetikai óriás elnöke már korábban is Putyin jobbkeze volt a miniszterelnök-helyettesi pozícióban. Nemrég azonban a regnáló orosz államelnök hivatalosan is bejelentette, Medvegyevet akarja utódjának. Ezzel gyakorlatilag rituális procedúrává degradálta a vasárnap esti urnához járulást. Putyin ugyanis rendkívül népszerű hazájában, a Kreml pedig a decemberi Duma-választáshoz hasonlóan minden kezében lévő médiacsatornát igyekszik felhasználni arra, hogy az állampolgárokat urnához járulva bizonyíthassák hűségüket.

A felmérések szerint a felkent utód, Medvegyev a voksok 70-80 százalékát is megszerezheti az első fordulóban, s már rögtön az első voksolási körben elnyerheti az államelnökséget. Medvegyevnek mindösszesen három ellenfele van. Az egyik a Kreml tradicionális ellenfele, Kommunista Párt vezetője, Gennagyij Zjuganov. A másik az Oroszországi Liberális-Demokrata Párt elnöke, Vlagyimir Zsirinovszkij, aki a napokban egy tévévitában összeverekedett a harmadik jelölttel, a mindössze 38 éves Andrej Bogdanovval.

Amíg az ellenfelek egymást püfölték, addig Medvegyev és Putyin egy újabb megegyezést is kötött, ami növeli a „mester és tanítványa” viszony pikantériáját. Az utód bejelentette, legszívesebben elődjét látná viszont a miniszterelnöki pozícióban a kinevezendő új kormányban. A „helycserés támadás” által Putyin így a korábban elnöki álmokat dédelgető Viktor Zubkovot váltaná a miniszterelnöki bársonyszékben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!