Hírek

2008.03.21. 16:17

Peking bojkottja?

Bár az újkori olimpiákat többször is megpróbálták ilyen-olyan politikai célok érdekében felhasználni, az ötkarikás versenyek bojkottja eddig sohasem bizonyult megfelelő fegyvernek. És ezt azoknak is be kell(ene) látniuk, akik most a pekingi játékoktól való távolmaradást szorgalmazzák.

Stanga István

Bár elvnek nagyon szép, hogy legalább a sport legnagyobb „ünnepeit” óvjuk meg a politikától, a szomorú igazság az, hogy az, hogy ezt a nemes célt az újkori olimpiák több mint százéves története során messze nem mindig sikerült elérn. Gondoljunk csak az 1972-es tragikus müncheni eseményekre, a tizenegy izraeli sportoló meggyilkolására, avagy 1976-ra, amikor több mint két tucat, zömmel afrikai ország maradt távolt a montreali versenyektől, így akarva tiltakozni Új-Zélandnak a játékokon való részvétele ellen (korábban ugyanis egy új-zélandi rögbicsapat túrázott az apartheid rendszert fenntartó Dél-Afrikában), hogy az 1980-as moszkvai, illetve az 1984-es Los Angeles-i olimpiáról már ne is beszéljünk. (Az előzőt az USA és szövetségesei bojkottálták a Szovjetunió 1979-es afganisztáni katonai bevonulása miatt, az utóbbit pedig – afféle revansként – a Szovjetunió vezette „keleti blokk” – köztük hazánk –, azzal a indokkal, hogy az Egyesült Államok nem képes garantálni a szovjet sportolók biztonságát.)  

A politikai legutóljára 1988-ban Szöulban rondított bele a nemzetek versengésébe (Észak-Korea látványos megsértődésével és még vagy három ország tüntető távol maradásával), ám az azóta eltelt két évtized egyfajta fordulatot hozott, amennyiben a játékokat valóban az olimpia szellemének megfelelően lehetett megrendezni. És remélhetőleg így lesz ez a néhány hónap múlva esedékes pekingi olimpián is, noha az elmúlt napokban egyre többször hallani olyan véleményeket, miszerint  a kínai kormány politikája ellen (amely kíméletlenül lépett és lép fel a tibeti tüntetőkkel szemben) a leghatásosabban éppen az augusztusban kezdődő világesemény bojkottjával lehetne tiltakozni. Szerencsére a döntéshozók teljesen másként ítélik meg a dolgot, így a hivatalos álláspontok – legyen szó akár az Európai Unióról, akár a Nemzetközi Olimpiai Bizottságról vagy éppen a Magyar Olimpiai Bizottságról – köszönő viszonyban sincsenek az átgondolatlan ötleteléssel.

Azzal, amely egyszerűen nem hajlandó figyelembe venni azt a tényt, hogy az ötkarikás játékok „fegyverként” való felhasználása – túl azon, hogy edzők és sportolók sokaságának munkáját, nézők millióinak szórakozását tette tönkre – eleddig még egyetlen alkalommal sem bizonyult hatásosnak. Így aztán több mint értelmetlen lenne megint ezzel kellene kísérletezni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!