Hírek

2008.03.08. 16:30

Profik társulata

Ha egy produkció szereplői komolyan veszik önmagukat, illetve azt, amit csinálnak, az eredmény nem maradhat el. Hogy ez mennyire így van, azt nagyszerűen példázza A Társulat, amelynél kevés jobb műsort láttam ebben a műfajban.

Stanga István

Ha egy televíziós tehetségkutató műsorban tehetségek is felbukkannak, ott már nagy baj nem lehet, ugyanis a sikert borítékolni lehet. Hogy ez mennyire így van, azt a hatvanas évek „Ki mit tud?”-jai éppen úgy bizonyították, mint mondjuk a több szériát is megélt Megasztár. És hát, ezt igazolta (csak éppen afféle kontraként) az RTL Klub bukott vállalkozása, a Csillag születik is, amely kizárólag a középszernek, a lelkes, de az otthoni dalolásnál-versmondásnál többre aligha hivatott műkedvelőknek biztosított pódiumot. Az persze igaz, hogy ez utóbbiak is szórakoztatóak voltak (én például olykor könnyesre röhögtem magam), ám a nézők azért mégiscsak azokat díjazzák, akik vagy már most a profikat megszégyenítő produkciókkal állnak elő, vagy legalábbis ott van bennük azok lehetősége. Azt meg, hogy milyen kiváló eredményre vezet, ha mind a versenyzők, mind a zsűri tagjai komolyan veszik önmagukat, nem beszélve arról, amit csinálnak, jól mutatja „A Társulat”, amelynél kevés jobb műsort láttam ebben a műfajban.

Pedig az alapkoncepció legfeljebb csak annyiban különbözik mondjuk a Megasztártól, hogy itt egyfajta nyilvános castingnak, hosszú heteken át tartó szereplőválogatásnak lehetünk a tanúi, s jószerivel a szemünk előtt alakul ki az a társulat (már ami a nyolc főszereplőket illeti), amely Szikora János rendezésében augusztusban bemutatja az István, a király című rockoperát. (Az időpont egyáltalán nem véletlen, hiszen a nézők éppen negyedszázada, 1983 augusztusában láthatták először Szörényi Levente és Bródy János máig népszerű művét.) És bár ettől az ötlettől eltekintve tényleg minden ugyanolyan, mint a más csatornákon sugárzott tehetségkutatóknál (a közönségszavazástól kezdve a drámai fordulatokat sem nélkülöző búcsúzásokig), itt mégis valami többet, jobbat kapunk. A „titok” végtelenül egyszerű: sikerült néhány igazán tehetséges versenyzőt találni, melléjük pedig olyan zsűritagokat (Szikora János rendező, Alföldi Róbert színművész, Szulák Andrea előadóművész, Keveházi Krisztina, a Nemzeti Balett magántáncosa, Kocsák Tibor zeneszerző), akik nem csupán mesterségük legjobbjai közé tartoznak, de akik szemmel láthatóan nem akarják lekamuzni azt a feladatot, ami nekik jutott. És ennyi már bőven elegendő a sikerhez. (A műsor erejét egyébként semmi sem mutatja jobban, mint hogy a Gundel Takács Gábor mellett szerencsétlenkedő – a VIVA tévéből ismert – Sári Évát is „elbírja”.)

Azt gondolom, A Társulat MTV-beli jelentkezése több szempontból is fontos. Egyfelől ugyanis azt példázza, hogy a köztévé képes tartalmas, színvonalas műsort készíteni (méghozzá az oly sokat emlegetett közszolgálatiság jegyében), másfelől arra is rávilágít, hogy – „reality show”-k ide vagy oda – az emberek vevők az igényes szórakozásra. És ez azért nem rossz hír.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!