Hírek

2008.03.30. 10:19

Rekviem az utolsó európai nagymacskáért?

Az állat megmentésén fáradozó kutatók már csak 5 százalékos esélyt adnak az ibériai hiúz fennmaradásának, hiába a kezdeti sikerek.

BAMA

Negyedszer hozza világra kölykeit fogságban egy ibériai hiúz, köszönhetően annak a spanyol programnak, amelynek során megpróbálják megvédeni a kihalástól Európa legveszélyeztetettebb emlősét. A Saliega nevű állatot 2004-ben fogták be a vadonból a kutatók, hogy bekapcsolják az állatmentő programba. Az állat a hétvégén három kölyöknek adott életet, múlt héten pedig az állat nővére, Brisa ellett két kölyköt. Saliega egyik kölyke elpusztult, Brisa két utódjából az egyik halva született, a másikat - amelynek az állapota kritikus - az anyja eltaszítja magától, így mesterségesen kell táplálni. A kutatók mindkét állatnál próbálkoznának még a megtermékenyítéssel.

A programba bevont Saliega 2002-ben született, egy alom gyenge harmadikjaként, hiszen az ibériai hiúzok ellésének 75 százalékában csak az első kettő kölyök marad életben. Egy hónappal születése után vitték a hiúzmentő állomásra. Termékenységének örülnek a mentők, de mivel Andalúziában jelenleg mindössze 200 hiúz él szabadon, hamarosan szinte mindegyik állat vérrokonságba kerül, így nehéz lesz párosítani őket úgy, hogy életképes utódok szülessenek. Egy másik probléma, hogy az állatok természetes élőhelyét hosszú távon is fenn kellene tartani, és jelenleg ez is hatalmas feladatnak tűnik. Jelenleg ugyanis az állatokat egyaránt veszélyezteti a macskáknál jelentkező leukémia, az erdőtüzek, a vadászok, a közúti balesetek, az intenzív gazdálkodás és a turisták túlkapásai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!