Hírek

2008.03.31. 12:38

Szonda Ipsos: Orbán a második

Orbán Viktor a második legnépszerűbb politikus márciusban a Szonda Ipsos felmérése szerint. Az ellenzék vezérét csak a köztársasági elnök előzi meg, Sólyom László mutatója is javult, mégpedig 2 százalékponttal, írja a hétfői Népszabadság.

Népszabadság

A Fidesz elnökének indexe 4 százalékponttal emelkedett februárhoz képest. Orbán Viktor utoljára 1998 nyarán, a nyertes parlamenti választást követően foglalt el ennyire előkelő helyezést a rangsorban. A Fidesz elnökével szembeni ellenszenv enyhült a kormánypártok támogatói körében. Az MSZP támogatói által adott pontszám 13-ról 19-re emelkedett, az SZDSZ-eseké 11-ről 20-ra nőtt. A legjelentősebb, 16 pontos növekedés a fővárosban következett be. Ezzel a budapestiek körében Orbán szinte ugyanolyan kedvelt politikussá vált, mint a bázisát jelentő falvakban. Az ellenzék vezérét csak a köztársasági elnök előzi meg, Sólyom László mutatója is javult, mégpedig 2 százalékponttal. A dobogó alsó fokán Szili Katalin házelnök áll, stagnáló rokonszenvindexszel.

Kormányzati politikus az első tízben alig található: Göncz Kinga ötödik, indexe stagnált, Gráf József nyolcadik, az agrárminiszter mutatója 2 százalékpontot esett. A Fidesz-KDNP politikusai ugyanakkor népszerűbbek lettek: Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezető a hetedik helyen áll, Semjén Zsolt KDNP-elnök a tízedik, Kövér László a Fidesz választmányi elnöke pedig a tizenegyedik, valamennyiük rokonszenvmutatója 2 százalékponttal emelkedett. Dávid Ibolya, az MDF elnökének indexe ugyanakkor 2 százalékponttal csökkent, és a kilencedik helyen álló Herényi Károly frakcióvezető mutatója is stagnált. A legnagyobb népszerűségvesztést márciusban a főpolgármester szenvedte el: Demszky Gábor a tizenötödik helyen áll, mutatója 3 százalékponttal alacsonyabb a februárinál.

A kormánytagok indexe 1-2 százalékponttal kisebb az előző havinál, Gyurcsány Ferenc a lista huszadik helyén áll, indexe 2 százalékpontot csökkent, őt Kóka János SZDSZ-elnök követi, aki javított 1 százalékpontot, akárcsak a listát záró Horváth Ágnes egészségügyi miniszter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!