Hírek

2008.03.27. 18:36

Tanárverés után törvénymódosítás?

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott az a zárt fegyelmi tárgyalás, amelyen az egyik fővárosi iskolában tanárát megverő 16 éves fiú vallott színt tettéről. Hiller István oktatási miniszter bejelentette: készek a közoktatási törvény módosítására a tanárok védelmében.

Szabados Balázs

Csak jövő szerdán lesz döntés a tanárával szemben fellépő fiatal ügyében. A csütörtöki meghallgatás idején több mint száz főnyi diáksereg várta a zárt fegyelmi tárgyalás végeredményét a fővárosi Erdélyi Utcai Általános Iskola bejárata előtt. A többórás várakozás közben szó esett arról is, hogy többször is megfenyegették az elmúlt napokban az idős tanárát megtámadó L. Zoltánt, miután egy internetes portálon megjelentették a tanuló fotóját, nevét és egyéb adatait. A fiú állítólag olyannyira tartott csütörtökig a megtorlástól, hogy az utcára sem merészkedett ki.

Igaz, fenyegető telefonhívások az iskola igazgatónőjéhez is érkeztek az elmúlt napokban. Süveges Évát többször zaklatták mobiltelefonján, ami miatt az éjszaka közepén ment el a rendőrségre, és ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. A BRFK a fenyegetések miatt és L. Zoltán ellen is nyomoz, közfeladatot ellátó személy bántalmazása miatt. Információink szerint az Erdélyi utcai iskolában több olyan diák tanul, akik erőszakos cselekedeteik miatt váltottak tanintézményt. Közülük ketten tanárukat bántalmazták korábbi iskolájukban.

Ez az eset adta az apropóját a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) közös sajtótájékoztatójának is. Ezen Kerpen Gábor PDSZ-elnök elmondta: megalázható pedagógus megalázható diákot is fog nevelni. Úgy vélte, a tanárnak eszközt kell adni a kezébe arra, hogy „kényszeríthesse” a szülőt, menjen be az iskolába, ha a gyerekével probléma van. Kerpen szerint a rendszerváltás az oktatásban sem következett be, hiszen például ma sincsenek hatékony törvényi szabályozók a fegyelmi vétségek esetén alkalmazható szankciókat illetően. A szakszervezeti vezető arra is felhívta a figyelmet, hogy sürgősen növelni kell az iskolákban a pszichológusok, mentorok, családsegítők számát.

Szabó Endre, a NOE elnöke úgy foglalt állást, hogy minden deviancia, így az erőszakosság megelőzésének előfeltétele a családvédelem. Ha a családokat ellehetetlenítő intézkedéseket hoznak, akkor a család a nehezebb életkörülmények miatt nem tudja betölteni egyik alapvető feladatát: a gyerek erkölcsi nevelését,így annak előkészítését sem, hogy beilleszkedjen a társadalomba.

„Én kiállok a magyar pedagógusok mellett, hogy magas színvonalon és zavartalanul tudják folytatni munkájukat” – mondta  Hiller István az elmúlt napok erőszakos incidenseivel kapcsolatban, s bejelentette, kész a közoktatási törvény módosítására, amennyiben megalapozott szakmai vélemények ezt indokolják. Az oktatási miniszter ennek érdekében hívta életre azt a szakértői munkabizottságot, amely az iskola biztonságával foglalkozik.

A testület egyebek közt a tanár-diák viszony kérdéseivel, az iskolai agresszivitás okainak kezelésével foglalkozik majd, és az ezekkel kapcsolatos törvényi-jogi környezet áttekintésére is megbízatást kapott. A kérdésekkel neves társadalomtudósok, biztonsági szakértők, pszichológus szakemberek, szakmai és szakszervezeti képviselők is foglalkoznak. A munkabizottság elnöke Szüdi János, az OKM szakállamtitkára, társelnöke pedig Danielisz Béla, a főváros bűnmegelőzési tanácsnoka. Az érintett minisztériumok (önkormányzati és területfejlesztési, igazsági és rendészeti, szociális és munkaügyi) egy-egy képviselőjét is foglalkoztató bizottság munkája várhatóan egy-másfél hónapig tart majd. Utána, ha szükséges, és ezt javasolják, módosíthatják a törvényt.

A közoktatási törvényt egy másik oldaláról is bírálta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Tiltakoznak az ellen, hogy a jövő tanévtől kezdődően az általános iskolák 5-6. évfolyamán a kötelező és nem kötelező tanórákra fordítható időkeret 25-50 százalékában nem szakrendszerű oktatást kell biztosítani. Ez azt jelenti, hogy a tanár ez esetben csak akkor taníthat, ha legalább 120 órás továbbképzés keretében elsajátítja az érintett korosztály neveléséhez, oktatásához szükséges ismereteket. Az érintettek megalázónak érzik, hogy például egy 20 éve tanító és rendszeres továbbképzéseken egyébként is résztvevő oktató egyik napról a másikra nem lesz alkalmas a szóban forgó korosztály oktatására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!