Hírek

2008.03.24. 06:00

Vállaltam, hogy ápolom, de nem bírom tovább

Olvasónk eltartási szerződésben vállalta, hogy gondoskodik idős édesapjáról. Ám az pszichiátriai beteg, és állapotának tünetei tönkreteszik a család életét.

BAMA

Az eltartási szerződés kitétele úgy szól: az asszony addig vállalja édesapja otthoni ápolását, ameddig azt képes ő ellátni. Az ő idegei azonban már felmondták a szolgálatot. Azt, hogy egy ember otthon ápolható vagy sem, az orvos hivatott eldönteni. A kérdést orvosszakmai szempontból, objektív szemmel neki kell megítélnie. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi irodában mondták el.

A jog senkitől sem várja el, hogy mondjuk egy pszichiátriai beteget akkor is otthon gondozzon, amikor az illetőnek állandó orvosi és szakápolói felügyeletre van szüksége. Hogy a hölgy erején felül vállalja az ápolást, az emberi és orvosi kérdés. Egy idő után úgyis az orvos szava dönt, akár lelkifurdalás gyötri a történet szereplőit, akár nem. Azzal egyébként, ha a család továbbra is magánál tartja a beteget, lehetséges, hogy neki és magának is árt. Hiszen a beteg állapota intézeti orvosi kezelést igényel, a családtagok idegei meg rámehetnek a vele való állandó együttlétre. Így ők is megbetegszenek, és az eredeti betegnek is egyre kevésbé tudnak segíteni.

A Polgári Törvénykönyv szerint ha a természetbeni tartás lehetetlenné válik, általánosságban két következmény lehetséges. Vagy felbontják a tartási szerződést, és elszámolnak egymással: az ápolt kifizeti addigi ápolása költségeit, a másik fél pedig visszaadja neki az eltartás ellenértékét (pl. az ingatlant). Vagy bármelyik fél kérheti: a szerződést alakítsák át életjáradéki szerződéssé. Az életjáradéknak arányban kell lennie az összeggel, amely az ápolt kórházi kezelését, étkezését stb. fedezi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!