Hírek

2008.03.23. 11:16

Vízimalmot épít Ráckeve

Vízimalmot épít Ráckeve önkormányzata, a 30 millió forintból elkészülő vízi üzem jövőre már az idegenforgalom szolgálatába áll.

BAMA

Dávid László polgármester elmondta: a Csepel-szigeten fekvő Ráckevén évszázadokon át nagy hagyományai voltak a vízimolnárságnak, generációk sorának nyújtott e munka megélhetést. Az utolsó vízimalom a ''60-as években még ringott a Dunán, ám egy téli jégzajlás megrongálta és elsüllyedt. Búvárok hozták a felszínre és darabjai ma a Szentendrei Néprajzi Múzeum raktárában pihennek.

A város társadalmi összefogással most nekilát az egykori hajó szakasztott másának elkészítéséhez - mondta a polgármester az MTI-nek. A 40 köbméternyi faanyag már rendelkezésre áll. Régi rajzok alapján látnak hozzá a munkához, amelyhez vasas, asztalos, hajóépítő mesterek ajánlották fel segítségüket. A vízimalom hengerszékét pedig a szentendrei múzeum bocsátja letétként rendelkezésre. Ezzel a szerkezettel őrölték az elődök a búzát, kukoricát. A molnárhajó eredeti helyén, a Piactér mellett, a híd lábánál kap majd helyet, de nem a folyó sodró vize, hanem villanymotor hajtja majd a hengerszéket.

A látványosság részét képezi Ráckeve turisztikai fejlesztési programjának, amelyben helyet kap a kofahajó felújítása is. Ez a vízi jármű egykoron a környéken termesztett zöldség, gyümölcs szállítmányokat hozta a Duna parton ma is működő hangulatos piacra, s e hagyományt újra élesztik - hívta fel rá a figyelmet Dávid László.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!