Hírek

2008.03.09. 06:24

Wass Albert, a politikai brand

Több mint száz értelmiségi tiltakozott az ellen, hogy Wass Albertnek szobrot állítsanak Debrecenben, a Nagyerdőben lévő Medgyessy sétányon, ahol olyan írófejedelmek szobrai találhatók, mint Ady, Móricz, Krúdy. A száz éve született erdélyi író körül nem csitulnak a viták.

BAMA

„Miért épp Wass Albert? Miért nem Nyírő József vagy Tamási Áron, akikről bizton állíthatjuk, ismerik az erdélyi ember küzdelmeit, gondolkodásmódját?” – tette fel a kérdést Kőrösi P. József író, a Noran kiadó vezetője, aki szintén aláírta a Wass Albert szobra elleni tiltakozó levelet. Az aláírók tekintélyes írók, szerkesztők, olyanok szerepelnek közöttük, mint Kukorelly Endre, Márton László, Mészáros Sándor, Sándor Iván, Balla Zsófia, Grendel Lajos, Darvasi László, Závada Pál. „Azért nem Nyírőt emelte ki a jobboldal, mert az ő műveiből hiányzik az ellenségkép-keresés, és nem is idealizálja azt, ami sosem volt. Nem tartom Wasst komoly alkotónak, hiszen nem írói eszközökkel él, ellenségképet épít megengedhetetlen eszközökkel. Az ő irreálisan romantikus – már-már groteszken túlidealizált - világában a román és a zsidó szereplők saját bűneiket ostorozzák, miközben az egekbe magasztalják a magyarokat – ez nem tartozhat az írói eszköztárba, bármennyire is nagy hatást kelt bizonyos körökben” – teszi hozzá a Kőrösi P. József. Szerinte két regénye menthető fel a giccs vádja alól: az 1934-es Farkasverem és az 1959-es A funtineli boszorkány.

Nem ért egyet a szoborállítással a Kossuth-díjas Sándor Iván sem. „Azt hiszem, a szoborállítást szorgalmazókat elkapta az egész országot átjáró láz: nem foglalkoznak Wass irodalmi értékével, és nem is kompetensek azt megítélni. Előállt az a tragikomikus helyzet, hogy azok, akik a XX. század klasszikusai közé emelnék a nevezett írót, tulajdonképpen önmagukról mondanak ítéletet, hiszen nyilvánvaló: nem tudják eldönteni, ki a nagy író és ki nem az.” Jókai Anna szerint azonban nem jött még el annak ideje, hogy végleges ítéletet mondjunk Wass Albert életművéről. A Kossuth-díjas írónő úgy véli, talán száz év múlva lehet akkora rálátása a kritikusoknak, hogy objektív szempontok alapján mondjanak véleményt. „Wass Albert könyveit sokan szeretik, mert számukra érvényes életérzést, vágyakat fejeznek ki. Az emberekben ugyanis nagyon erős igény él, hogy ki tudják nyilvánítani szeretüket szülőföldjük, hazájuk, vagy akár az isten iránt – Wass ezt megadja olvasóinak.

Erdélyszeretére jellemző, ahogyan ír róla, hogy legyen három szabad nép hazája – gondolkodásában tehát nincs kirekesztés.” Nem ért egyet a tiltakozókkal, szerinte az író születésének századik évfordulója nem az ellentétekről kellene, hogy szóljon. „Mindig voltak éles viták a magyar irodalomban, gondoljunk csak Ady-Kosztolányi, Babits-József Attila között zajló perpatvarra. De említhettem volna Berzsenyit is, akit a pesti klikk akart kiközösíteni. Egy változó korban természetes, hogy a szemléleti különbségek, mindenre rányomják bélyegüket, de számomra ez nem politikai ügy” – tette hozzá. Nem ért egyet a tiltakozókkal Turcsány Péter, a Wass-könyveket kiadó Kráter Műhely Egyesület vezetője sem. „Következetesen dolgozó, nagy tehetségű író volt, akinek műveit Magyarországról 1946-ban egyszerűen kitiltották. Egy igazi nemzetféltő, akinek figyelme állandóan az emberségen függött” - tette hozzá. Szerinte az emigráns léttel összefüggésben kell olvasni a cikkeit is, így azt is, amellyel hungarista Hídfő 500. számát köszöntötte. „Nincs bizonyíték, nem állják meg a helyüket azok a vádak, amelyek szerint Wass antiszemita, hungarista volt. Ezt bizonyítja az is, hogy amikor az Ellenzék című lap szerkesztője lett 1941-ben, rendszeresen közölt zsidó és román szerzőktől is.”

De miért épp ott van a Wass Albertet elutasítók, illetve szeretők között a választóvonal, ahol a politikai cezúra is van? A Márai-díjas Kukorelly Endre író-költő szerint mindez azt mutatja, hogy nem csak egy íróról, hanem egy politikai brandről is szó van. „Nála jóval kisebb íróknak is állítottak szobrot, helyeslem, hogy az irodalom kapjon ilyen elismeréseket. Azzal viszont nem tudok egyetérteni, hogy egy politikai szempont Arany János magasságába emeljen egy olyan írót, akinek szövegei folyton átbillennek a giccsbe.” Kukorelly szerint nem azzal van a baj, hogy Wass ideologikus alkotó – szerinte ez nem befolyásolja az esztétikai minőséget -, hanem azzal, hogy úgy ír, mintha a 19. század óta nem történt volna semmi a magyar irodalomban. „Régebben a jobboldal olvasóközönsége a népi-nemzeti vonalat olvasta, Nyírő Józsefet, Tamási Áront, Németh Lászlót, Kodolányi Jánost, Illyés Gyulát, Sütő Andrást. Ma helyettük Wass Albert kell.”

A jobboldali olvasóközönség körében aratott elsöprő sikert Kukorelly két okkal magyarázza: egyrészt, szerinte Wass antikommunizmusa, emigráns léte, öngyilkossága párhuzamba hozható Márai Sándorral, és mivel ez utóbbi szikár polgári értékítéletével, szellemi függetlenségével nehezen illeszthető egy politikai, ideológiai táborba, Wass műveiben találták meg az olvasók a Márai-életműből hiányzó romantikát. Másrészt megtalálható benne a még mindig népszerű Erdély-nosztalgia. Kukorelly szerint a jobboldali irodalmárok felelőssége meghatározni Wass Albert helyét a magyar irodalomban. Amíg azonban épp a politikai erőterek miatt nem merik ezt megtenni, az erdélyi gróf művei továbbra is rekordokat fognak dönteni a könyveladási listákon.

Hétfőn kiderül lesz-e perújítás

Várhatóan holnap derül ki, elfogadja-e a román Kolozs megyei ítélőtábla Kincses Előd ügyvéd Wass Albert rehabilitációjáért benyújtott per-újrafelvételi kérelmét. Wass Albert fia, Czegei Wass András megbízásából az ügyvéd egy olyan iratot mellékelt a Wass-dossziéhoz, amely rámutat, nem a 19-es ezred – amely a 1946-os ítéletben szerepel – követte el a vasasszentgotthárdi gyilkosságokat, hanem a 11-es számú. A per újratárgyalását korábban a kolozsvári törvényszék már elutasította, azonban a döntést az ítélőtábla hatályon kívül helyezte, mert a perújrafelvétel nem a törvényszék hatásköre. Kincses szerint, amennyiben jóváhagyják a kérelmet – két-három tárgyalást követően – dönthetnek Wass perében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!