Hírek

2008.04.16. 17:15

A Harry Potter szerzője lopással vádol egy könyvtárost

J. K. Rowling, a Harry Potter sorozat szerzője is vallomást tett New York-ban, hogy megakadályozza a Harry Potter-lexikon megjelenését.

BAMA

Rowling tavaly indított pert egy michigani székhelyű független kiadóvállalat ellen, hogy a szerzői jogok megsértése miatt leállítsa Vander Ark 400 oldalas Potter enciklopédiájának megjelentetését. Az 50 éves amerikai könyvtáros, Vander Ark, aki 2000 óta üzemeltet egy hatalmas népszerűségnek örvendő Harry Potter-rajongói honlapot azzal védekezett, hogy a könyvkiadótól olyan tájékoztatást kapott, hogy a honlap anyagát felhasználó lexikon kiadása nem ütközik szerzői jogokba.

J.K.Rowling a bíróság előtt megerősítette, hogy a könyv nem kalauz, hanem az ő írásainak átcsoportosítása, és annyi szöveget vesz át regényeiből, hogy az már szabályos szellemi tolvajlás. Hozzátette, hogy szerinte a könyv "kriminális", "pongyola", "alig áll mögötte kutatómunka", és valójában nem más, mint "17 év kemény munkájának" totális lenyúlása. A tanúvallomásból az is kiderült, hogy Rowling nem véletlenül tiltakozik: maga is foglalkozott az enciklopédia megírásának gondolatával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!