Hírek

2008.04.05. 04:22

Aggódom a gyerekért, belenyúl a konnektorba

FÉLTÉS – Olvasónk kisgyereke nemrég kezdett mászni. Ahogy az lenni szokott, mindenre kíváncsi. A szülők azon kapják magukat: olyasmikre kell vigyázni, amikre álmukban sem gondoltak.

R. V.

Valóban sok mindenre vigyáznunk kell attól a pillanattól fogva, hogy gyermekünk négykézlábra, majd két lábra áll. Félünk, hogy magára rántja a porcelán vázát, a lecsüngő asztalterítővel az asztal minden kellékét, hogy kimászik az emeleti ablakon. Nagy veszélyforrás az elektromos energia is – figyelmeztet dr. Boross Norbert, az Elmű kommunikációs igazgatója. Régen a konnektorokat magasan helyezték el – mostanság, a hifiberendezések korában alacsonyan szerelik fel őket. A gyerek könnyen hozzájuk férhet. Szerezzünk be vakdugókat. Ezeket a műanyag szerkezeteket olcsón megvásárolhatjuk a szaküzletekben. Könnyen felszerelhetjük őket a konnektorokra, de leeszedésükhöz már segédeszközre van szükség. Így a gyerek védve van a konnektortól.

Vigyázzunk a földön tekergő vezetékekkel, ott heverő elosztókkal. A kicsi esetleg beléjük botlik, magára tekerheti őket, vagy beledughat valamit az elosztóba. Jól teszzük, ha ezeket felszámoljuk. A háztartási gépektől szintén tartsuk távol az apróságot. A mosógép, a centrifuga nem gyerekjáték. Utóbbiak közül még a modernekbe belenyúlni is komoly sérüléssel fenyeget. A tetővel ellátott centrifuga szintén pörög egy darabig leállítás után. Összetörheti a belenyúló kis kezet. A kerámialapos villanytűzhelyre a csöppségek szintén előszeretettel tenyerelnek rá.

Akad, aki állandóan a gyerek nyomában van, annyira félti a kicsit. Van, aki úgy elégíti ki a gyerek „felnőttes” tárgyak iránti érdeklődését, hogy nekiadja mondjuk az elromlott telefont vagy a már használhatatlan dvd-lejátszót.

R. V. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!