Hírek

2008.04.06. 15:34

Állami támogatásból burjánzanak az energianövények

Az idén tavasszal is pályázhatnak a gazdálkodók energianövények telepítésének támogatására

BAMA

Az idén tavasszal is pályázhatnak a gazdálkodók energianövények telepítésének támogatására – derül ki az erről szóló rendelet módosításából, amely a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján olvasható. A támogatási kérelmeket április 30-ig kell benyújtani a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz.

Az agrártárca tavaly nyáron két rendeletben szabályozta az energianövények telepítését és annak támogatását. Az első a lágyszárú növényekre, vagyis az energiafűre és az energianádra, a második pedig az energiaerdőre írt le szabályokat. Most ezek két fő eleme változott meg a rendeletek módosításával. Korábban október 1. és december 14. között lehetett pályázni. Idén viszont október 1. és november 2. közé szűkítették ezt az időszakot. Ellenben – pótlólagos lehetőségként – március 28. és április 30. között is be lehet adni támogatási kérelmeket.

A módosítás a támogatás maximumát is megváltoztatta. Mindkét rendeletben egy támogatási kérelemre legfeljebb 200 millió forint volt a plafon. Ezt a módosítás 735 ezer euróra, azaz 186 millió forintra ír át (az Európai Központi Bank január elsején érvényes, 253,73 forintos euróárfolyamával számolva).

Nem változnak ugyanakkor a támogatás egyéb feltételei. Maximuma a beruházás összes elszámolható kiadásának negyven, ötven vagy hatvan százaléka lehet. Az energiaerdőnél az akác telepítésére marad a 160 ezer forintos hektáronkénti támogatás. Eddig az akácon kívül a fűz és a nyár telepítésére járt támogatás, mégpedig hektáronként 200 ezer forint. A rendelet kiveszi a fűz és a nyár nevesítését, helyette „egyéb fás szárú energetikai ültetvény” meghatározás szerepel benne. Ebből az következik, hogy egyéb fafajok után is jár a 200 ezer forintos támogatás. Tóth M.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!