Hírek

2008.04.19. 15:08

Az elitligában a magyar jégkorong-válogatott

Fantasztikus játékkal Ukrajna ellen is győzni tudott a magyar jégkorong-válogatott a Japánban zajló divízió I-es világbajnokságon, ezzel bejutott a legjobbak közé.

BAMA

Egyszerű volt a képlet: amelyik csapat nyer, feljut a jövő évi  svájci A csoportos vb-re. A világelitben még soha sem szereplő magyarok ezt megelőzően csak egyszer, 2002. április 20-án játszottak döntőnek beillő meccset a divízió I-ben, akkor Székesfehérváron 6-2-re kikaptak a dánoktól.

Ocskay életerős lövése vezette be a finálét, majd lassan magukhoz tértek az esélyesebb ukránok. Eljutottak a kapuvasig, de az ellentámadás végén az Egyesült Államokban edződő Vas János óriási gólt lőtt a bal felső sarokba. Továbbra is fegyelmezett volt Pat  Cortina csapata, amely sorra dolgozta ki a helyzeteket. Még az első szünet előtt emberelőnybe kerültek a magyarok. Palkovics viharzott át a védelmen, és már a hatodik vb-gólját szerezte.

A második harmad elején a rivális játszhatott létszámfölényben, de nem élt vele, hanem Ladányi passzából Peterdi bődületes nagy gólt lőtt. Időt kértek az ukránok, és ettől kezdve hatalmas iramot diktáltak. A 38. percben aztán 41 másodperc alatt Blagoj és Szemencsenko is bevette az addig hősiesen védő Szuper kapuját.

A harmadik periódus kezdetén visszavett a tempóból az ukrán együttes, így Vaszjunyin is ziccerbe került, de háromszor rontott.  Igaz, a rivális is eljutott a magyar kapuig, de Karaulscsuk fölé lőtt. A hajrában Szélig dőlt ki, mert az arcába pattant a pakk. Két perccel a vége előtt Vas Jánost kiállították, testvére, Márton azonban megugrásból az A csoportba lőtte a magyar csapatot! Sporttörténelmi bravúr, a magyarok jövőre a világelitben szerepelhetnek!

Pat Cortina szövetségi kapitány: "Ez a legjobb csapat, amellyel valaha együtt dolgoztam.  Hihetetlen elszántság, fegyelem és alázat. Ez hozta meg a sikert.  Köszönöm a fiúknak az óriási élményt."
Studniczky Ferenc, a magyar szövetség elnöke: "A magyar hoki utóbbi ötven éve volt benne ebben az utolsó  meccsben. Köszönöm mindenkinek, aki hozzásegítette a csapatot ehhez a hatalmas bravúrhoz."
Szélig Viktor: "Az első dolog, ami eszembe jutott, az az, hogy volt edzőnk,  Kercsó Árpád megmondta: fel fogunk jutni az A csoportba. Sikerült!"
Hetényi Zoltán: "Felejthetetlenné vált az első felnőtt világbajnokságom.  Remélem, jövőre is bekerülök a válogatottba, és szerepelhetek az A csoportos vb-n."
Kangyal Balázs csapatkapitány: "Egy fantasztikus álmom vált valóra. Már nem lesz bennem hiányérzet, bármi történik is a jövőben."
Kovács Csaba: "El sem hiszem, ami most történt velünk. Egyszerűen nem tudom felfogni. Köszönjük a szurkolást, éreztük, hogy otthonról is rengetegen szorítanak értünk."
Szuper Levente: "Legmerészebb álmomban hittem, hogy feljuthatunk. Tíz éve voltam először felnőtt vb-n, akkor egy C csoportos arany lett a vége. És  most is jött egy arany, de ez a siker A csoportot ért."
Tokaji Viktor: "Csak kavarognak a gondolatok bennem. Erről álmodtam, és valóra vált."
Horváth András: "Megvalósult az álmunk! Annyi fogadalmat tettem arra az esetre, ha feljutunk, hogy most majd alig győzöm teljesíteni őket. Először is el kell mennem egy tetováló szalonba."
Ocskay Gábor: "Nagyon jól játszottunk az ukránok ellen is, akár ennél is több gólt lőhettünk volna, ugyanakkor elkerülhető találatokat kaptunk.  Már az első harmadban éreztem, hogy legyőzhetjük őket.  Tizenkilencedike van, ez a kedvenc számom, ilyen számú mezben játszom. Fantasztikus nap!"

A magyar válogatott repülőgépe hétfőn 8:35-kor érkezik meg  Bécsbe. A csapat onnan tovább buszozik Székesfehérvárra, ahova várhatóan dél körül fut be.

Magyarország - Ukrajna 4-2 (2-0, 1-2, 1-0)
Cukiszamu Szapporo Arena
v.: Sean Reid (kanadai), Ronni Jakobsen (dán), Takizava Sinicsi (japán)
gól: Vas J. (11.), Palkovics (20.), Peterdi (22.), Vas M. (60.), illetve Blagoj (38.), Szemencsenko (38.)

Szent őrültség

Az ember örömében keresi a példákat. Nehéz összehasonlítani a különböző sikereket – de ki állítaná, hogy a jégkorong-válogatott sikere nem fér fel akár egy olimpiai bajnoki címmel?

Tizenöt évvel ezelőtt mélyponton volt a sportág, akkor csak néhány fanatikus hitt benne, hogy igaza lehet Kercsó Árpádnak, a fanatikusok egyikének, aki megjósolta, játszik még a legjobbak között a magyar válogatott. Amikor ezt először kiejtette a száján, egy fedett pályás jéghokipálya volt Magyarországon. Akkor arra gondolni, hogy a magyar válogatott valaha a svédekkel, a csehekkel, az oroszokkal, vagy a kanadaiakkal kerülhet egy csoportban, szent őrültségnek hatott.

Ám a szent őrültek gondolataiból szökellhetnek a nagy tettek. Nem túlságosan igazságos az ünnep perceiben az amúgy éppen a hokival ellentétes utat járó labdarúgást példának venni, de a jégkorongban minden „összejött", ami a másikból hiányzik. A valaha volt talán legtehetségesebb generáció, beleértve Ocskay Gábort, Ladányi Balázst, Palkovics Krisztiánt, illetve a fiatalabbakat, Szuper Leventét, a Vass fiúkat – miközben elnézést kérek a külön fel nem soroltaktól. A fanatikus edzői és sportvezetői kar, s nem utolsósorban a sportágért rengeteget tevő elnökök. (Hogy itt is nevesítsek: Sárközy Tamás professzor és Studniczky Ferenc)

Egy álom vált valóra azza, hogy a magyar jégkorong-válogatott felkerült az A csoportba, s álom szövői rengetegen vannak. Kezdve azoktól, akik nyitott pályákon kergették a pakkot, miközben a nagyvilág már szupermodern csarnokokban jégkorongozott, meg azoktól, akik akkor sem lankadtak, amikor hat éve a dánok által dobott banánhéjon elcsúszott az A csoport kapujában a magyar jégkorong. Jó, hogy 2008. április 19. óta ezek egy sportág történetének lezárt fejezetét jelentik. S az urak mától már egy újat írnak.

Dénes Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!