Hírek

2008.04.16. 06:02

Azt ígéri, meggyógyítja a gyógyíthatatlan betegségemet

Olvasónk gyógyíthatatlan betegségben szenved, de a kapott gyógyszerekkel így is teljes életet él. Barátnője segíteni akar: ajánlott neki egy gyógyítót, aki állítólag elmulasztja a kórt.

BAMA

A fenti ígéret a gyógyító részéről kuruzslás, ami bűncselekmény, és 3 évig terjedő börtönnel büntethető – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Az alapeset egyébként vétség. Erről akkor beszélhetünk, ha valaki ellenszolgáltatásért az orvosi gyakorlat körébe tartozó tevékenységet jogosulatlanul (orvosi diploma nélkül) végez. E vétség elkövetője egy évig terjedő börtönnel sújtható.

Bűncselekményt akkor követ el a „gyógyító”, ha azt színleli, hogy ő végzett orvos. Ezt nem is kell mondania – elegendő egy rendelőben fehér köpenyben-nadrágban megjelennie, és azt állítania, ő meggyógyít a bajból. Ezt tette az is, aki a kedves olvasónak gyógyulást ígért. Megtörtént eset, hogy valaki „feltalált” egy gépet, és azt csodás gyógyító masinaként reklámozta. Kiderült, hogy az egész nem más, mint egy nagy, villogó doboz. Némelyek hittek a dologban. Mégsem illik kinevetni őket, hiszen a beteg ember sok mindenre képes abban a reményben, hogy meggyógyul. Gyanúnkat azonban felkeltheti, ha elgondolkodunk: amennyiben bajunk gyógyítható, miért nem tud erről tapasztalt, nemzetközi szaktekintélyként elismert orvosunk (mint amilyen például olvasónké is)?

A természetgyógyász tanfolyamot végzett gyógyítók helyzete határeset – így a jogász. Van azonban egy módszer, amellyel kiszűrhetjük közülük az igazán jókat. A természetgyógyászatnak ugyanis valóban megvannak a vitathatatlan érdemei, és tényleg ősi tapasztalaton alapul. Komoly természetgyógyász azonban sosem mondja, hogy őmellette nincs szükség orvosra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!