Hírek

2008.04.23. 08:34

Clinton: életbevágóan fontos győzelem

Hillary Clinton győzött az amerikai elnökjelöltségért folyó küzdelemben Pennsylvaniában: Barack Obama keddi legyőzésével „életre kelhet” a kampánya.

BAMA

A demokrata előválasztás eredménye az előrejelzéseket igazolta: a többi államnál idősebb, fehérebb és több női szavazóval rendelkező államban a volt first lady magabiztosan, 10 ponttal megelőzte vetélytársát. Clinton fontos részgyőzelmet aratott: ha nem nyert volna, aligha lett volna esélye Obama előnyének behozására. Clinton az adatok 93 százalékos feldolgozottsága mellett a szavazatok 55 százalékát szerezte meg, Obama eredménye 45 százalék. Az előzetes felmérések szerint Clinton jobban teljesített a nők, az idősek, a fehérek, továbbá a szakszervezeti tagok és az alacsony jövedelműek körében. Obamát támogatták többen viszont a feketék, a fiatalok, az egyetemi végzettségűek és a városlakók között. A választási részvétel a becslések szerint rekord arányú, 40-50 százalék közötti volt.

Az egykori first lady leszögezte: a győzelem az győzelem, különösen annak fényében, hogy Obama csaknem háromszor több pénzt költött tévés hirdetésekre, mint ő. Clinton Pennsylvania után hangsúlyozhatja majd: ő uralja azokat a nagy, ingadozó államokat, amelyeknek döntő szerepük lehet a novemberi elnökválasztáson a republikánus ellenfél, John McCain szenátor legyőzésében. Győzelmét az adományozók meggyőzésére is fel kell használnia, ugyanis jelentős kampányaadósságai vannak.

Obamát az eredményhirdetés már Indianában, a következő, május 6-i forduló helyszínén érte. Az illinois-i szenátor arról beszélt, hogy ő képes a két nagy párt szavazóinak egyesítésére egy újfajta, lobbicsoportok nélküli washingtoni politizálás érdekében. Az afro-amerikai politikus gratulált Clintonnak, ugyanakkor beszédében burkoltan támadta riválisa negatív kampányát. Mint fogalmazott, könnyen bele lehet bonyolódni az elterelő manőverekbe, az ostobaságokba és a szemet szemért fogat fogért harcba. Mindez háttérbe szorítja a valódi kérdéseket, a két háborút, továbbá azt, hogy a gazdaság recesszióban van, a Földet veszély fenyegeti - mondta.

A hátralevő kilenc forduló legnagyobb államában, Észak-Karolinában Obama győzelmi esélyei a jobbak. A republikánus előválasztáson nem volt kérdés, hogy az egyetlen versenyben maradt jelölt győz. John McCain 72 százalékot kapott. Az arizonai szenátor már a március 4-i fordulóban bebiztosította jelöltségét, megszerezve a szeptemberi pártkonvencióra a jelöltté válásához szükséges számú delegátust.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!