Hírek

2008.04.20. 06:56

Csak bontogatják a monstrumot

Nagyjából másfél hónapig maradhatnak a jelenlegi helyükön azok az üzletek, amelyeket a beruházó cég vasráccsal választott le Kőbánya-Kispesten (KöKi), a metróállomáson.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A BKV már többször próbálkozott a kiürítéssel, hol tűzveszélyre hivatkozva, hol az éjszaka leple alatt lezárva a területet - fotó: Schmidt János
[/caption]Szerencsére régen jártunk a Kőbánya-Kispest metróvégállomás környékén. Emlékeink szerint akkor sem volt szép, de most talán még rondább, mocskosabb és büdösebb mint valaha. Talán a balkáni írná le legérzékletesebben a városképet, de az végül utópisztikusnak bizonyul. Egy dolog biztos: nem véletlen, hogy a Budapestet népszerűsítő prospektusokból mindig kiszerkesztik a KöKi sárga, legószerű épületét. Pedig most ezért az értékes területért megy a harc. Hosszú hónapok óta húzódó konfliktus végére kerülhet lassan pont azzal, hogy a BKV megfosztotta vevőitől a lebontásra váró épületrész boltjait. A lerobbant metró- és buszvégállomás megújítása egy bevásárlóközpont építésével párhuzamosan, zömében az ott befektetők költségén valósulna meg. Az építési terület kiürítése azonban az érintett kereskedők ellenállásába ütközött.

A BKV már többször próbálkozott a kiürítéssel, hol tűzveszélyre hivatkozva, hol az éjszaka leple alatt lezárva a területet, ám a boltosok miatt az akciók nem hozták meg a kívánt eredményt. Múlt héten azonban elkészült két ideiglenes lépcső, így az épület kispesti oldalán lévő (nagyobbik) szárnya teljesen leválasztható lett. Most falemezek zárják el a metró felől a továbbhaladást a lejáróknál, a másik oldalon pedig egy rács látja el ugyanezt a funkciót. A boltosok egy része azonban szemlátomást nem adta fel. A feljárónál táblákat helyeztek ki, hogy a boltok zavartalanul működnek.

„Úgy viselkedik a BKV, mintha itt sem lennénk. Pedig elvileg 2019-ig tartó haszonbérleti szerződést kötöttünk. Ez egy klasszikus zsarolási helyzet. A forgalmam ötödére esett vissza” – mondta lapunknak Talpassyné Nagy Margit. A patika tulajdonosa hozzátette: az épület valóban megérett az átalakításra, de jelenleg a bontás abszolút jogellenes. „Megfelelő cserehelyiséget is elfogadnék, bár innen nem olyan könnyű elköltözni, mint ahogyan azt a BKV elképzeli. A készletem 25 millió forintot ér, és a betegek érdekeire is figyelnem kell” – hangsúlyozta. Tudni kell azonban, hogy a bérlők többségével már megegyezett a BKV.

Érdekes fordulat az ügyben, hogy a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte a környezetvédelmi hatóság határozatát, így a tervezett óriás-bevásárlóközponttal kapcsolatban új eljárást kell indítani. Tehát elvileg egy kapavágást sem szabad tenni a KÖKI-Center építésére kijelölt területen. A BKV ugyan érvényes bontási engedéllyel rendelkezik, de az építkezést a beruházó finanszírozza. „A munkák jogszerűen, a jogerős és végrehajtható építési engedély birtokában folynak” – mondta el az R-CO Ingatlanforgalmazó Zrt. képviseletében Légrádi Petra marketing- és kommunikációs igazgató.

Rendőrök vihetik el az ellenállókat

Jogerős a kőbánya-kispesti metróvégállomás bontási és építési engedélye a XIX. kerület polgármestere szerint. Gajda Péter (MSZP) úgy tudja, mindössze három olyan cégvezető van, aki akadályozza a projektet. Lehet, hogy rendőri segítséggel kell majd eltávolítani őket. „A tulajdonosoknak meg kellene érteniük, hogy nem lehet több százezer ember akaratával és érdekeivel szembemenni” – fogalmazott. A KöKi átépítése 23 milliárd forintos beruházás, ami 3 milliárd forintnyi közhasznot hoz a kerületnek. Az új bevásárlóközpontban csaknem ezer munkahely létesül, és a környéken uralkodó áldatlan állapotok is megoldódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!