2008.04.16. 06:10
Csak hazai gyümölcsből készülhet pálinka
Csak az a gyümölcspárlat nevezhető a jövőben pálinkának, amelyet hazai gyümölcsből készítettek, s a cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték.
[caption id="" align="alignleft" width="260"] A jövőben más italoktól eltérő színű zárjegy kerülhet a pálinkás üvegek nyakára
[/caption]Sűrítményből, aszalványból, szárítmányból készült termék nem nevezhető pálinkának. Répa-, nád-, izo- vagy gyümölcscukorral javított gyümölcscefrét sem lehet használni a pálinka készítéséhez – ezeket a szigorításokat fogadták el a parlamenti képviselők a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló törvényhez benyújtott módosító javaslatok szavazásakor. A törvénytervezet értelmében a pálinkát és a törkölypálinkát nem lehet ízesíteni, színezni, illetve édesíteni. Kizárólag a mellékletben felsorolt anyagokat, vagyis enzimeket, savakat, élesztőket, derítőszereket és a nehézfémek eltávolítására alkalmas segédanyagokat, szabad használni.
A jövőben más italoktól eltérő színű zárjegy kerülhet a pálinkás üvegek nyakára. Így mindenki első pillantásra megkülönböztetheti az igazi hungarikumot az utánzatoktól. A törvény kimondja a Pálinka Nemzeti Tanács létrehozását. A testület feladata egyrészt, hogy megszervezze és felügyelje a pálinka minőségének ellenőrzését. A tanácsnak kell majd elkészítenie a „Nemzeti Pálinkastratégiát”, illetve népszerűsítenie a kultúrált pálinkafogyasztást.
A pálinkák egyes fajtái
– Kisüsti pálinka: az a gyümölcs- és törkölypálinka, amelyet legfeljebb 1000 liter űrtartalmú, rézfelületet is tartalmazó lepárló berendezésben, legalább kétszeri szakaszos lepárlással állítottak elő.– Érlelt pálinka: az a gyümölcs- és törkölypálinka, amelyet legalább 3 hónapig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább 6 hónapig érleltek 1000 literes, vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban.
– Ópálinka: az a gyümölcs- és törkölypálinka, amelyet legalább 1 évig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább 2 évig érleltek 1000 literes, vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban.
– Gyümölcságyon érlelt pálinka vagy ágyas pálinka: az a gyümölcspálinka, amelyet gyümölccsel együtt érleltek legalább 3 hónapig. A 100 liter pálinkához legalább 10 kiló érett, vagy legalább 5 kiló aszalt gyümölcsöt kell felhasználni.
– Érlelt pálinka: az a gyümölcs- és törkölypálinka, amelyet legalább 3 hónapig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább 6 hónapig érleltek 1000 literes, vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban.
– Ópálinka: az a gyümölcs- és törkölypálinka, amelyet legalább 1 évig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább 2 évig érleltek 1000 literes, vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban.
– Gyümölcságyon érlelt pálinka vagy ágyas pálinka: az a gyümölcspálinka, amelyet gyümölccsel együtt érleltek legalább 3 hónapig. A 100 liter pálinkához legalább 10 kiló érett, vagy legalább 5 kiló aszalt gyümölcsöt kell felhasználni. -->