Hírek

2008.04.02. 17:35

Fidesz: a kormány a kereskedőket védi a fogyasztókkal szemben

A Fidesz szerint a kormány a kereskedők érdekeit képviseli a vásárlókkal szemben a fogyasztóvédelmi törvény módosításakor - mondta Koszorús László, a Fidesz szakpolitikusa szerdán az MTI-nek.

BAMA

Az ellenzéki politikus arra reagált, hogy Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter szerdán bejelentette: a kormány elfogadta a fogyasztóvédelmi törvény módosítására vonatkozó javaslatot, amelynek célja, hogy nagyobb garanciákat, biztonságot adjon a fogyasztóknak. Koszorús László szerint ugyanakkor a legfőbb problémákat nem sikerült korrigálnia a fogyasztóvédelemért felelős miniszternek, "aki ezen a számára új területen őzgidaként botladozik". Szerinte Lamperth Mónika célt téveszt, ha azt gondolja, hogy a modern fogyasztóvédelem a kereskedőket védi meg a vásárlóktól, holott a fogyasztók érdekeit kellene képviselni a kereskedőkkel szemben.

A Fidesz szakpolitikusa úgy vélte, hogy a törvénymódosítás legnagyobb visszalépése abban érhető tetten, hogy az állam, az állami hivatalok lemondanak a nyilvánosságra hozatal jogáról, vagyis a jövőben nem hozzák nyilvánosságra azon a cégek nevét, amelyek jogokat sértenek, hanem ezt a lehetőséget átutalják a jogásszal és jogi személyiséggel nem rendelkező békéltetők testületekhez. Koszorús László szerint azonban az állam erről a jogról nem mondhat le, mert ezzel a vásárlók érdekvédelméről is lemond. Koszorús László a módosítás kapcsán azt is kifogásolta, hogy a Legfőbb Ügyészségtől elvonják a perindítási lehetőséget, és a civil szervezetek közérdekű perindítási lehetőségeit is szűkítik.

A fideszes országgyűlési képviselő felhívta figyelmet arra is, hogy az Országgyűlés nem ültette át a tisztességtelen kereskedelem gyakorlásáról szóló EU-s irányelvet, ami miatt az unió kötelességszegési eljárás alá vonta Magyarországot. Lamperth Mónika a kormányszóvivői tájékoztatón arról beszélt,  hogy a tervek szerint szeptember 1-jén életbe lépő törvénymódosítás szerint szigorodnának a szankcionálás szabályai, így például a fogyasztóvédelmi hatóságnak nem lenne mérlegelési joga a közzéteendő határozatok ügyében, illetve bizonyos bírságminimumot is  bevezetnének. A törvénymódosítási javaslattal kapcsolatban a miniszter többek között elmondta, hogy szigorodnának az üzletbezárás és a bírságolás szabályai.

A szigorúbb szabályokat főként akkor alkalmaznák, ha az adott szolgáltatás vagy termék a fogyasztók egészségét, testi épségét veszélyezteti. A fogyasztóvédelmi hatóságnak a közzéteendő elmarasztaló határozatokat minden esetben mérlegelés nélkül nyilvánosságra kell majd hoznia. Lamperth Mónika elmondta azt is, hogy június 30-ig megalakul a fogyasztóvédelmi tanács, a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban pedig jövő év január 1-jétől pedig létre kell hozni az állami fogyasztóvédelmi ügyfélszolgálatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!