Hírek

2008.04.09. 12:24

Fidesz: hogy lobbizhatott a kormányfő cége a MeH-ben?

Gyurcsány Ferencnek számot kell adnia arról, miként fordulhat elő, hogy a kormányfő cége a Miniszterelnöki Hivatalban (MeH) lobbizik saját érdekei érvényesítésére - jelentette ki Fónagy János, a Fidesz országgyűlési képviselője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

BAMA

Az ellenzéki képviselő emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban a sajtóban megjelent hír szerint a miniszterelnök egyik  cége, a Motim Zrt. - hat másik vállalattal együtt - lényegesen olcsóbban kapja az elektromos áramot, mint ami a hivatalos ár. Az is kiderült, hogy az állami tulajdonban lévő Magyar Villamos Művek (MVM) azok után adja olcsóbban az áramot néhány cégnek, hogy azok a Miniszterelnöki Hivatalnál és a gazdasági minisztériumnál lobbiztak ezért a kedvezményért - mondta Fónagy János.

Mint kiemelte, a kormányfő és az érintett cégek vezetői azt állították, hogy egy érdekképviseleti szerv, az Ipari Energiafogyasztók Egyesülete lobbizott ezért a kedvezményért. "A sajtóból azonban egyértelműen kiderül, hogy ez nem igaz" - jelentette ki. A fideszes politikus szerint nem elég, hogy miközben a kormány mindenki számára emeli a villamos áram díját, addig Gyurcsány Ferenc miniszterelnök cége olcsóbban jut az áramhoz, "ráadásul mellé is beszélnek, hiszen kiderült: nem egy érdekképviseleti szerv, hanem a cégek saját maguk lobbiztak a kedvezményért". Megjegyezte azt is, a Gyurcsány-kormány 2002 óta hat alkalommal emelte az elektromos áram díját, összesen mintegy 56 százalékkal.

Fónagy János újságírói kérdésre közölte: a tavaly novemberi áramaukció 65 euróban határozta meg az elektromos áram árát, ezzel szemben a hét kedvezményezett cég 61 euróért, 4 euróval olcsóbban kapja az áramot. A képviselő kitért arra, hogy birtokukban van annak a jegyzőkönyvnek a másolata, amiben szerepel: a Miniszterelnöki Hivatalban a hét cég előadta a kedvezmény iránti igényét. A Fidesz nem a hét vállalat és az MVM közötti szerződés jogszerűségét kérdőjelezi meg, hanem a dolog morális voltát - fogalmazott Fónagy János.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök múlt héten pénteken, nemzetközi  sajtótájékoztatón egy kérdésre válaszolva azt mondta, nincs abban  semmi szabálytalan, ha a Magyar Villamos Művek Zrt. üzletpolitikai  megfontolásból a legnagyobb zsinórfogyasztóknak valamilyen egységes  kedvezményt ad. "Ha bármelyik esetben felmerül a gyanú, hogy valaki visszaélt a befolyásával, az elfogadhatatlan, az nem járja" - hangoztatta akkor a miniszterelnök. Mint mondta, az elmúlt években sokfajta vád érte  őt, de megalapozottan soha egyszer sem merült fel, hogy cége  érdekében vagy bármilyen módon beavatkozna az ügyekbe, privatizációról, támogatásokról akárcsak tárgyalt volna. "Hozzám ilyen ügyekben nem lehet bejelentkezni, nem az a miniszterelnök vagyok, nem is leszek" – jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!