Hírek

2008.04.10. 15:45

Guiness rekordra készül az iskola a Költészet Napján

Versmondó Guiness rekordot akarnak felállítani az egyik budapesti általános iskola tanulói, tanárai és a diákok szülei. A Költészet Napján a jentkezők öt percig szavalhatnak, így emlékezve meg József Attila születésnapjáról.

BAMA

A rendhagyó irodaolomóra az Alsóerdősor utcai Általános Iskolában és Gimnáziumban lesz (Alsóerdősor u.14-16., 2008. április 11., délelőtt 11 óra.) A szervezők mintegy 500 résztvevőre számítanak.

Az első vég nélküli versmondási kísérlet Galkó Balázs nevéhez fűződik, aki a hajdani Fiatal Művészek Klubjában (FMK) még a nyolcvanas években olvasta egyszer egész nap József Attila összes versét. Csak állt a pulpituson, és egy-két rövid szünet, pár korty víz kivételével nem hagyta abba. A kísérlet délelőtt 10 órakor kezdődött április 11-én, és este 10 óra után ért véget. Az ilyen vállalkozáshoz nagy állóképesség is szükséges. Néhány éve Galkó Balázs már ülve várta az érdeklődőket a Ráday utcai könyvfesztiválon, az egyik könyvesbolt előterében. Előtte természetesen az elmaradhatatlan József Attila-kötet. Aki arra tévedt, és kedve volt hozzá, az száz forint ellenében választhatott egy verset, amelyet a színművész elmondott neki. Az élmény mellé járt egy százforintos játékpénz is, József Attila arcképével.

Ilyen előzményekkel vágnak most neki hasonló feladatnak a hetedik kerületi iskola tanulói. Ezúttal azonban több költő több verse alkotja a repertoárt. József Attilától az Altató, a Kedves Jocó!, a Kertész leszek; Petőfi Sándortól a Befordúltam a konyhára, az Anyám tyúkja, a Csatadal, a Szabadság, szerelem; Zelk Zoltántól az Este jó, az Ákombákom; Weöres Sándortól a Ha a világ rigó lenne, A kutya-tár, a Birka-iskola, a Regélő, a Galagonya lesz az elszavalandó vers.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!