Hírek

2008.04.10. 15:28

Gyurcsány: a parlamenti pártok elnökei vegyenek részt az antifasiszta megmozduláson

Gyurcsány Ferenc arra kéri a parlamenti pártok elnökeit, hogy az erkölcsi és politikai támogatáson túl személyes jelenlétükkel is támogassák az újfasisztákkal szembeni civil kezdeményezést, és ítéljék el egyértelműen a szélsőjobboldali eszméket valló és hirdető szervezeteket és személyeket.

MTI

"Meggyőződésem, hogy minden demokratikus erőnek egyöntetűen ki kell állnia a demokrácia, a polgárok szabadsága és biztonsága védelmében. A tétlenség és a hallgatás ebben a helyzetben mindennél beszédesebb és veszélyesebb" - fogalmazott levelében Gyurcsány Ferenc. A szocialista pártelnök emlékeztetett arra, szélsőjobboldali radikálisok nemrégiben felgyújtottak egy üzletet arra hivatkozva, hogy az "magyarellenes". "Az ilyen és ehhez hasonló alávaló támadások a 20-as 30-as évek Magyarországát idézik: azt az időt, amikor a fasizmus egyre hangosabbá, egyre fenyegetőbbé vált, mielőtt vérbe borította volna egész Európát" - vélekedett.

Gyurcsány Ferenc levelében kitért arra, minden szabadságszerető ember hálás lehet azoknak a civileknek, akik legutóbb bátor kiállással felemelték a szavukat az újfasiszták ellen, mert ezzel nemcsak néhány embert védtek meg, hanem a demokrácia mellett is  hitet tettek. Mint írta, hétfőn a demokraták voltak többen, de a szélsőjobboldali szervezetek péntekre újabb erődemonstrációt "nemzeti seregszemlét" szerveznek "ellenük-ellenünk". A szocialista politikus szerint mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy az újfasiszta eszméket valló és nyíltan hirdető csoportok megerősödése és radikalizálódása nem fenyegetés, hanem valós veszély. "Meggyőződésem, hogy minden demokratikus erőnek egyöntetűen ki kell állnia a demokrácia, a polgárok szabadsága és biztonsága védelmében. A tétlenség és a hallgatás ebben a helyzetben mindennél beszédesebb és veszélyesebb" – fogalmazott Gyurcsány Ferenc, aki a parlamenti pártok elnökeinek küldött levelében az SZDSZ budapesti szervezetének felhívása nyomán kéri politikustársai fellépését.

A szocialista pártelnök levelének előzménye, hogy péntekre újabb tiltakozást szervez egy XIII. kerületi jegyirodánál Polgár Tamás, a Tomcat néven ismert blogger, aki hétfőre hirdetett flashmobot, vagyis úgynevezett villámcsődületet, tiltakozásul az ellen, hogy még március 20-án az iroda egyik alkalmazottja összetűzésbe került egy vásárlóval, aki a Hungarica együttes koncertjére szeretett volna jegyet venni. A hétfői vilámcsődületre válaszul "ellenflashmobot" szervezett Szabó György, a XIII. kerületi önkormányzat fideszes képviselője, azzal a céllal, hogy "a fasiszta kisebbséggel szemben" megmutassák, sokkal többen vannak.

A pénteki akcióhoz - Tomcat közlése szerint - csatlakozott a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Magyar Gárda, a Magyarok Világszövetsége budapesti szervezete, a Nemzeti Gárda, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Hunnia Mozgalom, a Magyar Önvédelmi Mozgalom, a Lelkiismeret ’88, a Szent Korona Rádió és a Kuruc.info. Eközben Szabadai Viktor, az SZDSZ budapesti választmányának elnöke ellendemonstrációt jelentett be a XIII. kerületi rendőrkapitányságon a Hollán Ernő utcai jegyiroda előtti területre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!