Hírek

2008.04.08. 18:32

Gyurcsány szerint az MSZP vezetésének le kellene mondania!

Gyurcsány Ferenc szerint a jelenlegi helyzetben az MSZP elnökségének az a dolga, hogy felajánlja lemondását a párt kongresszusának

BAMA

Gyurcsány Ferenc  szerint a jelenlegi helyzetben az MSZP elnökségének az a dolga, hogy felajánlja lemondását a párt kongresszusának. A miniszterelnök a  tv2-nek adott keddi interjújában ezt azzal indokolta, hogy az MSZP legfőbb vezető testülete korábban a koalíciós kormányzásban való részvételre adott nekik felhatalmazást, és ha új szakasz jön, egypárti kormányzás, akkor meg kellene kérdezni a tagságtól, nem akarnak-e mást, másként.

Sajtóhírek szerint a kormányfő az MSZP hétvégi elnökségi ülésén felajánlotta lemondását a pártelnöki posztról és teljes tisztújítást  javasolt, de az elnökség ezt nem támogatta. Kell, hogy értse az MSZP, az én személyem nem tabukérdés. Annak kell vezetnie a szocialista pártot, akiben a legtöbb esélyt látják, hogy ezt sikerrel csinálja - közölte. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: akkor távozna, ha a pártja erre kéri vagy ha úgy érezné, a körülmények figyelembe vételével túl sok kompromisszumra kényszerülne.

Az MSZP elnöke hangsúlyozta: neki erős a legitimációja, ezt nem kell kéthetente, havonta megerősíteni. Szerinte az elnökség ezt azért sem akarta, mert félt például attól a téves értelmezéstől, hogy "bizonytalankodásból" ajánlják fel a lemondásukat. Arra a felvetésre, hogy miért tudott most miniszterelnök maradni, úgy válaszolt: azt érzi, hogy minden gond, baj, erény, eredmény mellett azt gondolják, neki van a legtöbb esélye ezt a politikát sikerre vinni.

Gyurcsány Ferenc spekulációnak nevezte, hogy az MSZDP szakítani  akarna az MSZP-vel. Beszámolt arról, hogy hétfőn egyeztetett a párt  elnökével, Kapolyi Lászlóval, és abban maradtak, úgy kell  támogatniuk egymást, hogy fel se merüljön, hogy az MSZDP az MSZP rovására akarna erősödni. Ennek érdekében - mint mondta - a  szociáldemokraták alapszabályt is módosítanak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!