Hírek

2008.04.23. 06:00

Ha meghalok, gyermekeim rögtön jussanak birtokba

HASZONÉLVEZET – Olvasónk másodszor is nősülni készül. Jövendőbelijével házassági vagyonjogi szerződést kötnek. A férfi szeretné, ha házát halála esetén gyermekei rögtön birtokba vehessék.

BAMA

Az özvegyi jogon járó, holtig tartó haszonélvezet az elhunyt minden ingó és ingatlan javára vonatkozik. Olyan törvényadta jog, amelyet olvasónk nem kerülhet meg. Nem foszthatja meg tőle házastársát. E jogot ugyanis pontosan azért találták ki a törvényalkotók, hogy a házastárs halála esetén az özvegy, amennyiben nem ő az örökös, ne kerüljön utcára, illetve ne szenvedjen szükséget. (Bár esetünkben az úr csak egyetlen ingatlan tulajdonosa, érdemes tudni, hogy a készülő új Polgári Törvénykönyv szerint az özvegynek járó haszonélvezeti jog csak ingatlanra lesz érvényes, és ha több van, azok közül is csak egyre.)

Az özvegynek járó haszonélvezeti jogot elvenni tehát nem lehet – lemondani azonban lehet róla. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi irodában mondták el. Amennyiben az úr menyasszonya úgy nyilatkozik, hogy ezt a lépést megteszi, az úr örökösei, azaz két felnőtt gyermeke olvasónk halála esetén azonnal birtokba jut.
Mindez már azért is kézenfekvő, mert olvasónk jövendőbelijének is megvan a biztos anyagi háttere, lakhatása. Olvasónk elmondta: készülnek rá, hogy házastársi vagyonjogi szerződést kötnek. Ezt a kitételt tehát, a hölgy lemondó nyilatkozatát bele lehet foglalni a dokumentumba.

Hogy minden tiszta és pontos legyen, forduljanak ügyvédhez, aki ismeri a formaságokat. Még attól sem kell tartani, hogy ezután a hölgy titokban visszasettenkedik a jogászhoz, és visszavonja a nyilatkozatot. Azt érvényteleníteni ugyanis csak egy ugyanolyan szerződéssel lehet, mint amilyet kötöttek, és mindketten aláírtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!