Hírek

2008.04.21. 19:12

Határoztak a géntechnológiáról

Egy környezetvédelmi tárgyú nemzetközi egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot és egy, a géntechnológiával kapcsolatos határozatot fogadott el hétfői ülésén az Országgyűlés.

BAMA

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter elmondta: az 1998-as aarhusi egyezmény célja, hogy a környezeti ügyekről szóló információk minél szélesebb körhöz jussanak el. Az egyezmény módosítása pedig azt a célt szolgálja, hogy ne legyen titkos a genetikailag módosított szervezetek nyomkövetése, környezeti kockázatuk értékelése. Az Országgyűlés 338 igen szavazattal, egy ellenszavazat mellett döntött az egyezmény módosításának kihirdetéséről.

A parlament egyhangúlag, 340 igen szavazattal fogadta el a géntechnológiai tevékenységgel, annak mezőgazdasági és élelmiszer  előállítási alkalmazásával kapcsolatos egyes kérdéseiről, és az  ezeket érintő magyar stratégiáról szóló országgyűlési határozatban  foglaltak végrehajtásáról szóló jelentést. Ez több pénzt sürget a génmódosított termékekkel kapcsolatos hatástanulmányok finanszírozására, valamint azt javasolja, hogy szigorítani kell a magyar ellenőrzési rendszert, 2008. április 15-ig pedig ki kell jelölni az Egészségügyi Géntechnológiai Hatóságot és Egészségügyi Szakhatóságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!