Hírek

2008.04.06. 17:17

Hétfőn leáll az ország

Megtartják hétfőn üzemkezdettől 13.00 óráig bejelentett sztrájkjukat a BKV-szakszervezetek, ugyanekkor lépnek sztrájkba a vasutasok is.

MTI

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Hétfőn szendereg a robogás
[/caption]Vasárnap délután – a munkabeszüntetés kezdete előtt néhány órával – jelentette be a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ), hétfőn nulla órától folytatják a február 15-én megkezdett határozatlan idejű sztrájkot. Gaskó István, a szakszervezet vezetője szerint természetesen csak véletlen egybeesés, hogy ugyanebben az időpontban a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) dolgozói is beszüntetik a munkát, habár a szakszervezeti vezető elismerte, hogy „szolidárisak” a BKV dolgozóival.

Gaskó István szerint a sztrájk folytatására azért kerül sor, mivel követeléseik ugyan teljesíthetőek, de a MÁV Zrt. továbbra is a „nincs alku” álláspontot képviseli. A VDSZSZ azt követeli, hogy tíz százalékos többletbéremelésben részesüljenek a kiszervezett MÁV-társaságok munkavállalói, a MÁV Cargo privatizációs bevételéből pedig valamennyi vasutas kapjon 250 ezer forintot. Időközben mindez kiegészült azzal az igénnyel, hogy a korábban bezárásra szánt 38 vasúti szárnyvonalon maradjon meg a személyszállítás, valamint a pénzügyminiszter által bejelentett további inflációnövekedést a munkáltató 1,1 százalékos béremeléssel kompenzálja.

A MÁV úgy véli, hogy a szakszervezet elsősorban az utasokat hozta nehéz helyzetbe, mert a közönség a hétvégén még abban a hiszemben kelt útra vonattal, hogy a hétfői újabb tárgyalásig nem kell sztrájkra számítani.„Felelőtlenségnek tartjuk a szakszervezet eljárását” – közölte Kavalecz Imre, a vasúttársaság szóvője. „Mivel nem született megállapodás a még elégséges szolgáltatásokról, a sztrájk miatt a vonatok közlekedése teljességgel kiszámíthatatlan lesz, habár amennyire lehetséges, a MÁV megkísérli megszervezni a vonatközlekedést” – közölte a szóvivő.

Se busz, se metró, se villamos

Megtartják hétfőn üzemkezdettől 13.00 óráig bejelentett munkabeszüntetésüket a BKV-szakszervezetek, miután vasárnap sem sikerült megegyezniük a közlekedési társaság vezetőségével - közölték a szakszervezetek képviselői az MTI-vel.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnökhelyettese elmondta: a szakszervezetek képviselői hivatalosan is visszautasították a BKV menedzsmentje által szombaton eléjük tett megállapodás-tervezetet.

A közlekedési vállalat kész lett volna arra, hogy visszavonja a tavaly decemberben bejelentett csoportos létszámleépítést és a társaság vezetése konzultációt kezdeményez a főváros illetve a kormány képviselőivel a BKV hosszú távú biztonságos finanszírozásának megteremtése érdekében.

Az egyeztetéstől 2008. augusztus 31-ig érdemi eredményeket vár a BKV, ezért ugyanezzel a határidővel sztrájk moratóriumot kért a szakszervezetektől.

Amennyiben a BKV hosszú távú biztonságos finanszírozását sikerül megteremteni, a szakszervezetek 2010. december 31-ig sztrájkot nem kezdeményezhettek volna finanszírozási és azzal közvetlen összefüggésben lévő témakörökben - javasolta a közlekedési társaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!