Hírek

2008.04.08. 17:38

Ismét feltűnt az álbank az interneten

Engedély nélkül működő, nem létező szigeteken bejegyzett bank próbálja meg átverni a gyanútlan embereket

Tóth M.

Engedély nélkül működő, nem létező szigeteken bejegyzett bank próbálja meg átverni a gyanútlan embereket – figyelmeztetett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A Hyper-Cash Bank a www.hypercashbank.org internetes honlapon kínálja banki és biztosítási szolgáltatásait, noha nem rendelkezik felügyeleti engedéllyel.
A Hyper-Cash Bank internetes oldala szerint egy bizonyos Melchizedek nevű helyen szerzett engedélyt a banki és biztosítási tevékenységekre. A honlap szerint Melchizedek öt szigetből áll a Csendes-óceánban a Marshall-szigetektől északra. Más internetes források szerint az ország csak virtuálisan létezik, s a világ egyetlen állama sem ismerte el.

A Hyper-Cash szokatlan életbiztosítást kínál 16 és 40 év közötti klienseknek. A havi díj tíz dollár és akár egy évnyi díjat előre is be lehet fizetni. A biztosítási szerződést és a kötvényeket a honlap szerint postán juttatják el. A befizetett havi díjakat ötévente egy összegben hozadékkal együtt fel lehet venni. Az éves hozam húsz százalék, amihez dollárban és euróban lehet hozzájutni. Halál esetén háromezer dollárt fizetnek az elhunyt családjának.

A Hyper-Cash név nem cseng ismeretlenül a PSZÁF előtt, ugyanis már 2003-ban megtiltották, hogy a társaság cégnevében, hirdetésében vagy bármilyen más módon a „bank” elnevezést használja. A felügyelethez most újabb panasz érkezett. A PSZÁF lépéseket tesz, hogy megtiltsa az engedély nélküli pénzügyi tevékenységet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!