Hírek

2008.04.29. 13:15

Kállai: munkaerő-hiányos szakmákra kell átképezni az embereket

A közfoglalkoztatás különböző formái nem jelentik a segélyezés valódi alternatíváit – mondta Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa kedden a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság diszkrimináció a foglalkoztatásban albizottságának ülésén.

BAMA

Az albizottság számára "A roma népesség sikeres társadalmi integrációjának kulcsa a munka" címmel készített írásos tájékoztatóban az szerepel, hogy a munkaképes korú romák körében a foglalkoztatottak aránya mintegy 20 százalék. Az írásos anyag szóbeli kiegészítéseként Kállai Ernő elmondta: az oktatási rendszerben kell keresni annak az okát, hogy nem változott, nem mérséklődött az alacsony képzettségűek aránya az utóbbi időben.

Kállai Ernő szerint a segélyezés, a közmunka, a közfoglalkoztatás csak időlegesen jelent megoldást. Úgy vélekedett, hogy munkaerő-hiányos szakmákra kell átképezni az embereket, a közoktatásban pedig olyan tudással kell felvértezni a tanulókat, amely alkalmassá teszi őket arra, hogy be tudjanak lépni a munkaerő-piacra. Az ombudsman elmondta, hogy a kormány Út a munkához programjának kiemelt célja, hogy a rendszeresen szociális segélyben részesülők a jövőben kötelezően vegyenek részt közfoglalkoztatásban. A közhasznú munkavégzés megszervezése az adott települési önkormányzat feladata, amennyiben ennek nem tesz eleget, elesik az általa kifizetett segély 90 százalékát jelentő állami finanszírozástól.

Kállai Ernő szerint az önkormányzatok vélhetően formálisan tesznek eleget közfoglalkozást szervező feladatuknak, mivel területükön általában nincsenek olyan infrastrukturális beruházások,  amelyek alkalmasak lennének az alacsonyan képzett munkaerő  hasznosítására. Ez a megoldás sem a rendszeres munkavégzés elsajátítására nem kínál megfelelő alkalmat, sem a megélhetéshez nem ad elegendő rendszeres munkajövedelmet – vélekedett az országgyűlési biztos. Rózsa Endre szocialista képviselő - tapasztalataira hivatkozva - elmondta, hogy szerény számban élnek az átképzési lehetőségekkel a 18 éven felüli romák. Fontosnak nevezte, hogy a romák és más rétegek is ismerjék fel a tanulás, a képzés fontosságát.

Bernáth Ildikó fideszes képviselő, az albizottság elnöke úgy vélekedett, hogy a foglalkoztatást segítő képzésekre fordított források nem hozzák meg a kívánt eredményt. Példaként említette, hogy az egyik képzési programban részt vevő 29 ezer emberből 5589-nek sikerült képzettséget szerezni, és mindössze 2398 jutott munkához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!