Hírek

2008.04.20. 10:26

Kik támadtak Gyurcsányra?

Gyurcsány Ferenc szerint teljesen természetes, hogy "ebben a felpaprikázott, helyenként indulattal teli helyzetben" a miniszterelnököt érik fenyegetések, amelyek időnként a fizikai atrocitás irányába hatnak.

BAMA

A miniszterelnök a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorának vasárnapi, de már pénteken felvett adásában azt mondta: nagyobb a füstje, mint a lángja annak a napokban megjelent hírnek, miszerint ötször támadták meg az elmúlt másfél évben. A kormányfő nem gondolja nagy szenzációnak a történteket. Úgy fogalmazott: mindegyik eset leírásában van valamennyi igazság, egyikben több, másikban kevesebb. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, nincs szó arról, hogy  elhallgatták volna ezeket az eseteket, de a köztársasági őrezrednek  és titkosszolgálatnak a szakma szabályai szerint kell eljárnia. "Ami nem nyilvános, az nem feltétlenül van elhallgatva" - tette hozzá.

A kormányfő szerint az a normális, hogy nem politizálják át ezeket a támadásokat. Mint mondta, a köztársasági őrezred levonja a tanulságokat, megteszi a szükséges lépéseket, és vizsgálatokat az ügyben. Egy internetes portál pénteken számolt be arról, hogy az elmúlt másfél évben ötször támadták meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt. A hírportál  szerint a titokban maradt öt támadásból három enyhébbnek ítélhető,  de két esetben komoly veszélyben volt a kormányfő testi épsége. Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-nek pénteken azt mondta, soha nem nyilatkoznak a kormányfő biztonsági ügyeiről.

Az első eset 2006 őszén történt Tihanyban, amikor Gyurcsány Ferenc egy közeli ismerősét látogatta meg, és a villa kapuján kilépve egy öt főből álló, botokkal felfegyverzett csoport állta el az utat. Az internetes újság úgy tudja, rövid szóváltás, majd dulakodás kezdődött és a randalírozó csoport csak akkor szaladt szét, amikor az egyik testőr elővette a fegyverét. A miniszterelnök az őt védő testőröknek megtiltotta, hogy az esetről elöljáróiknak jelentést tegyenek. Az MTI a kormányzati körökből úgy értesült, Gyurcsány Ferenc a kormány vendégházában töltött hétvégén futni indult Alsőörsre, és miután többen felismerték, kisebb demonstrációt szerveztek ellene. Botok azonban nem voltak a tüntetőknél és született jelentés az ügyről – közölték a távirati irodával.

A zoom.hu szerint a második eset tavaly április elején a Puskin  moziban történt, ahol a miniszterelnököt egy csoport várta,  vezetőjük pedig amúgy a tüntetésekről és a zavargásokról a rendőrség számára ismert férfi - felszólította társait, hogy a  közeli íjászboltban "igaz magyar módra" fegyverkezzenek fel, és támadják meg Gyurcsány Ferencet. A fenyegetést komolyan vevő biztonságiak azonban kivitték a kormányfőt a moziból. Az MTI úgy tudja, a miniszterelnök a feleségével ment moziba aznap, és miután korábban értek oda, a környéken sétáltak. Ennek hatására egy, a Semmelweis utcai Magyarok Háza felől érkező ember kezdett szervezkedni: ismerősöket toborozni, tojást vásárolni. Mivel ezt a köztársasági őrezred is észlelte, azt tanácsolták a kormányfőnek, hogy az előadás vége előtt menjenek el a moziból – közölték kormányzati forrásból a távirati irodával.

A portál harmadik esetként a tavalyi a holokauszt emléknapot említi, amikor Gyurcsány Ferenc úgy döntött, beszél a tiltakozókkal.  A biztonságáért felelős parancsnok ellenezte az ötletet, a kormányfő ennek ellenére megtette ezt, és párszáz méteres "tempós séta" után, tojás, szendvics és üdítős doboz záporban az őrezred további néhány tagja segítségével jutott be az Országházba. A távirati irodának ezt határozottan cáfolták kormánykörökből: állításuk szerint nem ment oda a tiltakozókhoz és kimenekítés sem történt. A negyedik támadás - a zoom.hu szerint - tavaly december 19-én  volt, amikor a Margit-híd pesti oldalán kapott tojászáport a  miniszterelnöki konvoj.

Az ötödik eset ismét a Margit-hídon történt: ökölnyi kő találta el a miniszterelnöki konvoj második autó anyósülés felőli ablakát. A testőr a szétrobbanó ablak szilánkjaitól könnyebb sérüléseket szenvedett - olvasható a portálon. Az MTI-nek kormányzati források erről az esetről azt mondták, a rendőrök már a parlamentnél felfigyeltek arra, hogy két ember a miniszterelnöki autókat nézegeti és fényképez. Közülük az egyik dobott követ a kísérő kocsira, amelynek a szélvédőjét valóban eltalálták, de a sofőr felőli oldalon. Az ablak pókhálósan berepedt, de az autó nem állt meg, továbbhajtott és a testőr sem sérült meg – tájékoztatták nem hivatalosan az MTI-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!