Hírek

2008.04.07. 06:45

Kissebbségben folytatják a szocialisták

Változatlanul Gyurcsány Ferenccel, kisebbségi kabinetként folytatnák a kormányzást a szocialisták

BAMA

Változatlanul Gyurcsány Ferenccel, kisebbségi kabinetként folytatnák a kormányzást a szocialisták – derült ki a Képviselői Irodaházban befejezett, ötórás vasárnapi frakcióülés után. Kiderült: kevesebb törvényben és több rendeletben gondolkodnak. Biztonság és reform – e mottóval „ugranak a sötétbe”, immár a tisztázatlan jogi helyzetű SZDSZ nélkül.

Szavazással döntött a szocialista frakció arról, hogy továbbra is Gyurcsány Ferenc miniszterelnökségével folytassák a kormányzást – derült ki a vasárnap késő estig tartó frakcióülés után.

A távirati iroda úgy értesült, hogy a képviselőcsoport meghallgatta a miniszterelnök helyzetértékelését, majd ahhoz, több órán keresztül, több mint negyvenen szóltak hozzá. A frakció tudomásul vette a tisztázatlan jogi helyzetű SZDSZ álláspontját. Ismert: az SZDSZ a koalíció kilépése mellett foglalt állást. A szocialista képviselők többsége szerint ebben közös a felelőssége a koalíciós pártoknak - fogalmazott az egyik résztvevő.

Rendeleti úton

A vitában elhangzott az is, hogy bár a szocialista választók egy része örül annak, hogy az SZDSZ valószínűleg kilép a koalícióból, nehezebb lesz kormányozni, mint eddig. Ezért fegyelmezettebb munkára van szükség, kevesebb törvényben és több rendeletben gondolkodnak - nyilatkozta név nélkül az egyik frakciótag.

A miniszterelnök a vitában arról is beszélt, hogy ha az SZDSZ azt mondja, az ő személye az akadálya a koalíció fennmaradásának, és esetleg távozna, akkor ezután egy újabb akadályt találna a liberális párt.

A távirati iroda úgy tudja, abban is megállapodtak, hogy április 30-ig új programot készít az MSZP, amelyben a legfontosabb feladatokat is rögzítik. Információ szerint Karsai József a frakcióülésen felvetette, hogy el kellene számoltatni a tisztázatlan jogi helyzetű SZDSZ-t, mire költötték el "azt a rengeteg pénzt".

Kóka szerint későn kezdték a reformokat

Korábban fel kellett volna ismernünk, hogy ez így nem megy, hogy a reformokat nem tudjuk végigvinni - mondta a Napi Gazdaságnak az SZDSZ elnöke. Kóka János ebben látja pártja fő felelősségét.

A liberális politikus szerint Magyarország kiadásai tíz százalékkal haladják meg azt a szintet, amit fejlettsége indokolna. Az adóreform kapcsán kifejtette: az adócentralizációt csökkenteni kellene, de ez csak a kiadások csökkentésével lehetséges. Elsősorban a szociális kiadások lefaragása szükséges, de a kiadáscsökkentés nem érintheti a leghátrányosabb helyzetűeket, például a romákat és a fogyatékosokat - mondja Kóka János.

Lendvai: felkészültek

Készek vagyunk az önálló kormányzásra – jelentette ki Lendvai Ildikó újságírók előtt. A szocialista frakcióvezető elmondta: „Biztonság és reform” mottóval, Gyurcsány Ferenc vezetésével alakítanának kisebbségi kabinetet.

Megint elkezdődik egy új szakasz

Az MSZP frakciója vasárnap este állásfoglalást adott ki a több mint öt órás ülésről. A képviselőcsoport kiadványában rögzítették, hogy új szakasz kezdődik a kormányzásban, de ezt is Gyurcsány Ferenccel szeretnék végigcsinálni.Az új kormányzás két jelszava azért a biztonság és a reform, azaz a párt az emberek véleményére adva, kiszámíthatóan kíván regnálni. A politikai garanciát a már meghirdetett új politika adja, de a tudás, az új tulajdonosi politika mellé felzárkózik az egészségügy is. Az MSZP szerint az egészségbiztosításban nem lesz magántőke, az egészségügy alsóbb szintjein azonban igen.

A liberális politikus szerint Magyarország kiadásai tíz százalékkal haladják meg azt a szintet, amit fejlettsége indokolna. Az adóreform kapcsán kifejtette: az adócentralizációt csökkenteni kellene, de ez csak a kiadások csökkentésével lehetséges. Elsősorban a szociális kiadások lefaragása szükséges, de a kiadáscsökkentés nem érintheti a leghátrányosabb helyzetűeket, például a romákat és a fogyatékosokat - mondja Kóka János. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!