Hírek

2008.04.17. 06:10

Kóka, a hálátlan barát?

Gyurcsány Ferenc kedden elhagyta az üléstermet Kóka János beszéde közben. Előtte még odamondott: „de bátor lett az elnök úr”.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A politikusportrék nagyításához kattintson ide!
[/caption]Úgy tűnik, végleg megbomlott a korábbi erős barátság az MSZP és az SZDSZ között. A kormány legújabb programjának keddi parlamenti vitanapján már Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök is beszólt Kóka Jánosnak, amikor a liberális pártelnök a kormányfő programjait bírálta. „Jellemző erre a programra is, ami annak idején a 100 lépés programra is jellemző volt, hogy messze elkerülte a problémák gyökerét és a problémák középpontját” – hangoztatta Kóka János. Amikor pedig a kormányfő különböző korábbi, azóta elfeledett programpontjait kezdte sorolni, akkor Gyurcsány odaszólt a helyéről Kókának: „de bátor lett az elnök úr”. Ezután vöröslő fejjel kiviharzott az ülésteremből. Kóka nem kívánta kommentálni a hirtelen távozást, míg Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint teljesen egyértelmű és világos, miért tette ezt a miniszterelnök.

A teátrális jelenet után sokakban felmerülhetett a kérdés, hogy vajon természetes reakciót láthattunk-e, vagy Gyurcsány csak az általa is írt és rendezett „Koalíciós szakítás" című színdarab legújabb jelenetét adta elő meggyőzően. Ugyanis a mindig teljesen alaptalan összeesküvés elméletek egyike szerint a válság mindkét főhősnek éppen jókor jött. Főleg Kókának, hiszen ezzel elterelődött a figyelem az SZDSZ 2007-es tisztújításán elkövetett csalásokról, illetve felléphet a liberális értékek megmentőjeként. Gyurcsány Ferenc pedig végre kielégítheti az MSZP frakció és tagság jelentős részének régi igényét, amely röviden így szól: „Nehogy már a farok csóválja a kutyát”.

Közhely, a hála nem politikai kategória. Üzleti sikerei után Bajnai Gordon tanácsára Gyurcsány nemcsak gazdasági minisztert, hanem politikust is csinált a teljesen kezdő Kókából. „Feltétlenül elfogadom felettesemnek” – mondta beiktatása után Kóka a miniszterelnökről. Hamar el is terjedt: Kóka Gyurcsány érinthetetlen embere. Ezt támasztotta alá később, hogy a Dunaújvárosba települő dél-koreai Hankook 26 milliárdos állami támogatást kapott. Bár Gyurcsány helyeselte, hogy Fodor Gáborral szemben Kóka legyen az SZDSZ elnöke, mégis akkor kezdett el romlani a viszony, amikor utóbbi lemondott miniszterségéről. Kókának ugyanis a nyilvánosság és a párt szavazói előtt is meg kellett mutatnia, hogy ő nem Gyurcsány beépített embere, hanem független politikus. Ez a koalíción belül vitákat eredményezett. Végül Horváth Ágnes egészségügyi miniszter egyoldalúan és egyeztetés nélküli – ezt a kormányfő cáfolta – menesztése verte ki a biztosítékot.

„Ez nem színjáték és nem összeesküvés. A politika sokszor ésszerűtlen. Túl sok a szereplő ahhoz, hogy forgatókönyvekkel előre mindent ki lehessen számolni” – mondta lapunknak Juhász Attila. A politológus szerint hamarosan békülékenyebb lesz a hangnem, mert a felek túl sokat tudnak egymásról.

Gyurcsány nem beszél, de blogol

Gyurcsány Ferenc tizennégy pontban foglalta össze szerdai internetes blogbejegyzésében az elmúlt évek kormányzati eredményeit, válaszul a parlamenti vitanapon elhangzott ellenzéki és SZDSZ-es kritikákra. „Ha csak azt tudnám, amit az ellenzéki képviselők mondanak – amit már a liberálisok pártelnöke is hangoztatott –, akkor bizony valóban meglehetősen szürke képet kapnánk. Ugyanakkor jól látszik, hogy ez csak az igazság egyik fele” – fogalmazott a miniszterelnök. Az eredmények közé sorolta, hogy az idén 30 százalékkal többet érnek az átlagos keresetek, mint amennyit 2001-ben. Leszögezte továbbá: 40 százalékkal magasabb a nyugdíjak vásárlóértéke, mint hét évvel ezelőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!