Hírek

2008.04.24. 06:03

Meg akarom változtatni jegyesem javára a végrendeletemet

Olvasónk tizennégy évig egyedül élt, ezért keresztgyermekei javára végrendelkezett. Most házasság előtt áll, és szeretné, ha halála esetén mindent a vőlegénye, későbbi férje örökölne.

BAMA

A törvényes öröklési rendben az első (akinek végrendelet nélkül is jut a hagyaték) a leszármazó. Ha az örökhagyónak nincs gyermeke, akkor a házastárs követezik, ha az sincsen, a felmenőre (apára, anyára) száll a vagyon. A szülő helyén az oldalági rokon lép be. Mindezen változtathatunk végrendelettel. Fontos azonban tudni, hogy a törvényes örököst kitagadni nem lehet. A köteles rész akkor is járni fog neki, ha másvalaki javára végrendelkezünk. (A kizárásnak nem lehet indoka például az, hogy rossz a kapcsolat. Nagyon súlyos ok kell; például hogy a törvényes örökös az örökhagyó életére tör.)

Esetünkben a jelenlegi helyzet az, hogy olvasónk halála esetén javai keresztgyermekeire szállnának, és még élő édesapjának jutna a köteles rész. Ha visszavonja végrendeletét, akkor a törvényes örökösre, azaz az édesapára száll mindene. Ahhoz, hogy vagyontárgyai halála esetén vőlegénye tulajdonába menjenek át, meg kell változtatnia végrendeletét. Ez gyakorlatilag új végrendelet-írást jelent, ami, ha ügyvédet fogad, nem két fillér. Mintegy ötvenezer forintba kerül.

Két lehetőség van tehát. Olvasónk elkészítheti az új végrendeletet. Ezt lehet egyébként ügyvéd nélkül is, de ahhoz nagyon kell ismerni a formai szabályokat, különben hiba esetén a dokumentum támadható lesz. (A végrendeletírás szabályairól korábban már írtunk.) A másik út várni a házasságkötésig, és azután visszavonni a végrendeletet. Az gyakorlatilag nem kerül semmibe, és törvényes örökös akkor már úgyis a mostani vőlegény, akkor már a házastárs lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!