Hírek

2008.04.22. 05:24

Megállapodtunk, de csak szóban, most meg vita van

A SZÓ ELSZÁLL – Olvasónknak megígérte az ismerőse, akinek nagy összeget adott kölcsön, hogy fél év múlva megkapja a pénzét. Ennek már három esztendeje. Mit tehet ilyenkor a kárvallott?

BAMA

A szó elszáll, az írás megmarad. A régi mondás máig nem veszített érvényéből. Tehát amiről csak lehet, kössünk írásban szerződést. jelen esetben kölcsönszerződét, tanúkkal, és ha lehet, ügyvédi ellenjegyzésssel. Másképpen igen nehéz bizonyítani, hogy bárki tartozik nekünk. Az is igaz viszont, hogy mindenről lehet szóbeli szerződést kötni, bizonyos kivételekkel – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Az írásos formát a törvény kiköti például ingatlanvásárlás vagy eladás esetében. Itt ugyanis a tulajdonjog megváltozásáról a földhivatalt értesíteni kell. Nem beszélve az illetékről, amelyet a vásárlónak az állam részére le kell rónia.

A szóbeli megállapodás működhet, ha mind a két fél következetesen tartja magát hozzá. Ezt nevezik gentlemen''s agreementnek (úriemberek egyezsége). Ha ennek valaki fittyet hány, azaz a szóbeli szerződéstől visszalép, a másiknak a bíróság előtt bizonyítania kell, hogy a megállapodás létrejött. Ez az, ami többnyire nagyon nehéz – ismétli a jogász. Okirattal vagy tanúval lehetséges, de ha egyik sincsen, a siker esélye gyakorlatilag semmi. A fenti esetben maradna tehát az írásbeli megállapodás. Az adósnak ki kellene fizetnie tartozását.

Egy furfangos módon persze kivédhetjük a dolgot: ha a kölcsönt kapó ír egy elismervényt, miszerint átvette a pénzt. Ha ezen írásnak a kedves olvasó a birtokában van, bátran lobogtathatja a papírt: neki tartoznak. A háttérben egyébként az áll, hogy az írásos szerződéstől maga a hitelezőt tekintett el, mert a kölcsönt kérő a kollégája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!