Hírek

2008.04.22. 10:24

Meglepő fordulat: lehűlés a Déli-sarkon

Csökkent az Antarktisz körüli vizek hőmérséklete a mélyrétegekben – jelentették a német az Alfred Wegener sarkkutató intézet munkatársai. A műholdfelvételek pedig azt mutatják: a tengeri jég kiterjedése rekordot döntött.

BAMA

Meglepő, de a sarkkutató műholdak felvételein most látszik a legnagyobb mértékű jégvastagodás, amióta rendszeres vizsgálatok folynak a Déli-sarkon a nyári évszakban, a német Polarstern kutatóhajó pedig a mélytengeri vizek lehűléséről hozott adatokat – írja a hirado.hu. A hajón felállított laboratórium 58 fős legénysége tíz héten keresztül végzett méréseket: a víz sótartalmát, a nyomelemeloszlást, az áramlatokat és a hőmérséklet alakulását is vizsgálták. A sarkkutató intézet munkatársai a nyolcvanas évek végétől végez rendszeres adatfelvételt a területen. „A mélyebb rétegekben eddig egyre csak emelkedett a hőmérséklet. Most megfordult a folyamat" - nyilatkozta Eberhard Fahrbach expedícióvezető. A lehűlés mértéke az egyszázad Celsius fokos nagyságrendet éri el, a sarki vizek esetében viszont ez is igen jelentős - mondta az AWI kutatója.

A nagy kérdés most az, hogy a hideg antarktiszi nyár vajon kivétel-e vagy egy tartós trend első állomása - mondta Fahrbach. A választ a következő évek adják meg a szabadon lebegő, illetve a tengerfenékhez erősített mérőberendezések révén, amelyeket a napokban Chile déli részén befejeződött expedíció során helyeztek el. Az AWI tudósai szerint a mélytengeri réteg lehűlése változást okozhat az Antarktisz körüli vizek áramlásában. A Déli-sarknál, azaz a Déli-óceán területén a felszínről a mélybe bukó hatalmas víztömeg az éghajlatot alapvetően meghatározó globális áramlatrendszer fontos része.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!