Hírek

2008.04.29. 16:59

MSZP: 250 milliós kár érheti Debrecent egy érvénytelenített pályázat miatt

Negyedmilliárd forintos kár érheti Debrecent egy érvénytelenített pályázat miatt - közölte Varga Zoltán (MSZP) önkormányzati képviselő kedden sajtótájékoztatón Debrecenben.

BAMA

A politikus emlékezetett rá, hogy az önkormányzat pályázatot írt ki a Nagytemplom szomszédságában lévő volt megyei könyvtári épület hasznosítására, amelyre két ajánlat érkezett. A debreceni Tóth Könyvkereskedés és Kiadó Kft., és a budapesti  Líra és Lant Zrt. pályázata - a szakbizottságok értékelése szerint - hasonló minőségű koncepciót vázolt fel, mindkét pályázó "láthatóan nagyon magas színvonalú és szinte azonos módon kívánja megvalósítani  az ingatlan kulturális célra történő hasznosítását". Ezen túlmenően a helyi kft. 250 millió forinttal többet ajánlott fel a hasznosításért, s vállalta, hogy a 10 évre szóló bérleti díjat egy összegben, előre kifizeti - mondta Varga Zoltán, aki ennek ismeretében érthetetlennek nevezte, hogy mégis érvénytelennek értékelték a pályázatot, s a város újat ír ki.

Varga Zoltán szerint az új pályázat kiírásának indoklásából egyértelműen kiderül, hogy debreceni fideszes vezetés a Líra és Lant Zrt.-t kívánja helyzetbe hozni. Felidézte Kósa Lajos korábbi nyilatkozatát, amikor azt mondta:  "...ha már egyszer egy helyi, debreceni vállalkozóról van szó,  akkor én nagyon szívesen támogatom a debreceni vállalkozókat, (...)  de én azt mondom, hogy még akkor is a debrecenit kell támogatni,  hogyha egyenlőek a feltételek". Ezúttal viszont nem egyenlőek a feltételek - jegyezte meg Varga Zoltán -, ugyanis azt a vállalkozót, aki több tucat debreceni családnak biztosít megélhetést, s negyedmilliárd forinttal többet ajánlott, nem támogatja a Kósa Lajosvezette önkormányzat.

A Líra és Lant Zrt. lepusztult külső környezetben lévő,  egyébként színvonalas debreceni Fókusz Könyváruháza előtt tartott  sajtótájékoztatón Zsiros Zsolt önkormányzati képviselő, az MSZP  városi elnöke feltette a kérdést: mi az oka, hogy Kósa Lajos meghazudtolva önmagát, sutba dobva lokálpatriotizmusát, nem  támogatja a debreceni vállalkozást, és ezzel több mint 250 millió  forintos kárt okoz Debrecennek? Szavai szerint a Líra és Lant tulajdonosi köre ad kézenfekvő magyarázatot. A budapesti cég tulajdonosa ugyanis az a Kolosi Tamás, aki 1998 és 2002 között Orbán Viktor miniszterelnöki tanácsadója volt, feleségének neve pedig a Pentaton Kft. ügyvezetőjeként a milliárdos "millenáris botrány" kapcsán merült fel.

Zsiros Zsolt politikai döntést gyanít az ügyben, de utalt arra is, hogy a Fidesz több mint kétmilliárdos tartozást görget maga előtt."A polgári pártnak minden forintra nagy szüksége van. Minden áron" - hangoztatta.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!