Hírek

2008.04.29. 17:14

Négy civil kíséri a honvédelmi minisztert Afganisztánba

A korábbi tervekkel ellentétben nem kettő, hanem négy civil állampolgár kíséri el Szekeres Imre honvédelmi minisztert ez évi első afganisztáni missziós látogatására május elején - került ki a hír kedden a Honvédelmi Minisztérium honvédelem.hu elnevezésű internetes oldalára.

BAMA

A szokatlan kezdeményezés célja az volt, "ne csupán a média szűrőjén keresztül ismerhessék meg" a magyar állampolgárok azt, hogy milyen körülmények között dolgoznak, és milyen feladatokat látnak el a magyar katonák Afganisztánban, hanem a hadsereghez nem kötődő, arról csak általános ismeretekkel rendelkező civil személyek élményein keresztül is.

Az útra bárki jelentkezhetett egy rádióműsor keretében. A civilek élményeit a Sláger Rádió és a tv2 Napló című műsora is bemutatja majd - tudatta korábban a tárca. Az internetes portál szerint a több száz jelentkezőből végül két férfit és két nőt választottak ki, ám ők mindvégig úgy tudták, hogy a rengeteg kötelező oltás és a harci körülményeket imitáló katonai "kiképzés" ellenére nem mehetnek mindannyian Afganisztánba, csak ketten.

Szekeres Imre azonban kedden a Sláger Rádió adásában közölte, hogy mind a négy résztvevő elmehet majd Afganisztánba. A szaktárca korábbi közleménye szerint "a magyar embereket  képviselő állampolgárokat ért benyomásokon, tapasztalatokon, valamint az ő érzéseiken, gondolataikon keresztül szeretnénk  láttatni az afganisztáni körülményeket, katonáink embert próbáló munkáját, valamint bemutatni azt az eredményt, amelyet eddig elért a  Magyar Köztársaság a Baglán tartományban végzett újjáépítési,  fejlesztési munkákon keresztül, hiszen erről igen kevés hírt  közölnek a különböző médiumok."

A HM a rádió munkatársai segítségével választotta ki a jelölteket. Már megkapták az utazáshoz szükséges oltásokat, elméleti képzésben és úgynevezett hadszíntérismeretben részesültek. Lehetőségük volt a Magyar Honvédség egyik alakulatánál, katonák segítségével, a katonai konvojban történő utazás és az alapvető biztonsági eljárások begyakorolására. Felkészítették őket Afganisztán kulturális, vallási sajátosságaira és az alapvető viselkedési normákra.

A minisztert korábban ismert médiaszemélyiségek kísérték el a külföldön szolgáló magyar katonákat meglátogatni. Legutóbb Kapócs Zsóka szépségkirálynő énekelt a légierő zenekarával a Koszovóban  szolgáló magyar katonáknak, azelőtt pedig Palik László sportriporter és Bochkor Gábor rádiós műsorvezető jár a miniszterrel Afganisztánban. Szekeres Imrét Irakba Fábry Sándor humorista kísérte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!