Hírek

2008.04.11. 15:13

Orbán: az ország érdeke az előrehozott választás

Magyarország érdeke az előrehozott választás - mondta Orbán Viktor pénteken Budapesten újságíróknak, miután Sólyom László köztársasági elnökkel a koalíciós válságról konzultált.

BAMA

Az egyre mélyülő gazdasági és szociális válság kezelésére a koalíciós kormány alkalmatlan, a kisebbségi kormány még inkább: többségi kormányra van szükség - hangsúlyozta a Fidesz elnöke. Ez elsősorban nem parlamenti többséget, hanem népi támogatást jelent - tette hozzá. Orbán Viktor szerint az előrehozott választást majd a helyzet, Magyarország érdeke fogja kikényszeríteni. "Ha akarjuk, ha nem, ha kerülgetjük, ha nem, ha tetszik ez a kormánykoalíciónak, ha nem, Magyarország érdeke az előrehozott választásokat ki fogja kényszeríteni" - fogalmazott a fideszes politikus. Kitért arra is, hogy ez nem közjogi értelemben fog megtörténni, hanem "előáll olyan szituáció", ami ezt kikényszeríti.

Arra a kérdésre, hogy ez alkotmányos úton miként oldható meg, az ellenzéki vezető azt mondta, egyelőre sehogy, csak a parlament feloszlatásával. Hogy a parlamenti többség erre hajlandó-e vagy sem, erre nem tudok válaszolni, mert én a parlamenti kisebbséghez tartozom - fűzte hozzá. Orbán Viktor szerint a kormány elvesztette a gazdasági élet szereplőinek és a beruházóknak a támogatását. Mint mondta, a köztársasági elnöknek arra a kérdésére, hogy a Fidesz felkészült-e a kormányzásra, határozott igennel válaszolt. Az újságíróknak adott tájékoztatás során a Fidesz elnökét megkérdezték, gondolkodik-e pártja árnyékkormány felállításáról. Orbán Viktor azt válaszolta, hogy "az árnyékkormánynak árnyékminiszterei vannak, azok ülnek valahol, az árnyékszéken". Ez nem működik - tette hozzá.

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn jelentette be, hogy a következő napokban találkozni fog a parlamenti pártok vezetőivel, mivel személyesen kíván tájékozódni a kialakult koalíciós válságról. Az államfő elsőként szerdán Gyurcsány Ferenccel, miniszterelnökkel, szocialista pártelnökkel találkozott, őt Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke követte. A köztársasági elnök Orbán Viktor után pénteken Dávid Ibolyával, az MDF vezetőjével is konzultál, majd hétfőn Kóka Jánost, az SZDSZ elnökét fogadja.
MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!