Hírek

2008.04.23. 13:13

Solymosi: nem szerencsés az MTA élére pártpolitikust választani

Solymosi Frigyes szerint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) jövendőbeli elnökének támogatást és tekintélyt tudományos munkássága és nem a politikai tevékenysége adhat.

BAMA

Az akadémikus a Népszabadság szerdai számában közzétett véleményében felteszi a kérdést: valóban az lenne a magyar tudomány érdeke, hogy egy pártpolitikus üljön az Akadémia vezetői székébe? Az MTA-nak mintegy 360 tagja van. "Aligha állíthatja bárki, hogy ebből a jeles társaságból nem találhatunk olyan tudóst, aki mentes a szoros pártkötődéstől, aki az elnökkel szemben tanúsított követelményeknek, elvárásoknak minden tekintetben megfelel, és akivel bármelyik kormány és miniszterelnök minden rossz érzés, előítélet nélkül leülhet tárgyalni" - írta Solymosi Frigyes, aki tagja az Európai Tudományos Akadémiának és a Professzorok Batthyány Körének. Mint rámutatott, az intézmények közül ma az MTA-nak van a legnagyobb hitele a lakosság körében. "Ezt az elismerést a  tudóstestület feltehetően nem csupán a kutatók eredményeivel érte el , hanem sokkal inkább azzal, hogy az Akadémia távol maradt az  elmúlt évek egyre szélesedő, önpusztító politikai csatározásaitól".

Solymosi Frigyes szerint megértéssel kell fogadni, ha a tudósok közül néhányan elhivatottságot éreznek aktív politikai szerepvállalásra. "Tiszta szívből kívánom, hogy a politikai vetélkedésben aktív szerepet vállaló akadémikus társunk - pártjának sikere esetén - újból elnyerje az ambícióját kielégítő és szakértelmének megfelelő miniszteri tárcát" - írta. Mint az írásban olvasható, az MTA elnökének kizárólag a magyar tudományosság érdekeit kell szem előtt tartania; harcolnia kell a hazai kutatás versenyképességért, a nagyobb támogatásért, függetlenül attól, hogy ez mennyire van összhangban a pártok elképzeléseivel. "Mindebben akkor lehet sikeres, ha a kormány elfogadja őt tárgyalópartnerének, ha semmiféle nyílt vagy burkolt ellenérzés nincs bennük egymás iránt" - fogalmazott Solymosi Frigyes, majd azt a kérdést tette fel: "na de, hogy lenne képes sikerrel tárgyalni a kormány vezető politikusaival az, aki megválasztása előtt egy ellenzéki parlamenti párt parlamenti képviselőjeként vagy valamilyen magas rangú tisztségviselőjeként a kormány megbuktatásán fáradozott?"

Solymosi Frigyes - mint írta - nem hiszi, hogy a magyar tudományosságnak és az MTA-nak hasznára válna az "efféle feszült kapcsolat". Szántay Csaba akadémikus, a jelölőbizottság elnöke március 10-én közölte, hogy az Akadémia elnöki posztjára hárman jelöltek. Így Pálinkás József tanszékvezető egyetemi tanár, a Fidesz parlamenti képviselője, az Orbán-kormány volt oktatási minisztere,  Roska Tamás, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánja, valamint  Somlyódy László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!