Hírek

2008.04.08. 07:04

Tűzön-vízen át az Emmy-díj felé

Ő az első, aki magyarként Emmy-díjat nyerhet. Piroch Gábort A cég című film kaszkadőr szakértőjeként jelölték a rangos elismerésre, de mint mondta, volt már veszélyesebb produkciója is.

Dián Tamás

– Hogyan került az Emmy-díj előszobájába?
– Még 2006 telén forgattuk a The Company, vagyis A cég című hétrészes filmet, amelynek én voltam a kaszkadőr szakértője. A történet egy CIA-ügynök életét dolgozza fel, s jelentős része Berlinben, illetve Magyarországon, az 1956-os forradalom idején játszódik. A rendező, Mikael Salomon azt kérte, hogy az akciójelenetek legyenek nagyon élethűek, én pedig a csapatommal valóban mindent beleadtam. Volt autós üldözés, akasztás, üvegtetőre zuhanás, de azt is én terveztem, amikor egy orosz tank átgázolt egy igazi villamoson. A forgatás végén a stáb azt mondta, olyan jól sikerültek a felvételek, hogy beneveznék az Emmy-díjra. Tudni kell, hogy az Oscarral ellentétben a tévésorozatokat felvonultató Emmy gálán a legjobb kaszkadőr szakértőket is elismerik. A napokban kaptam egy e-mailt, hogy a munkám hivatalosan is a jelöltek között van. Szeptember 13-án tépik majd fel azt a borítékot, amelyben a győztes neve szerepel.

– Elgondolkodott már azon, hogy mi volt élete legveszélyesebb produkciója?
– Talán az, amikor 1992-ben leugrottam egy 60 méteres totonyház tetejéről. Semmilyen kötél nem volt rajtam, szivacsokkal és kartondobozokkal tompítottuk a becsapódás erejét. De az sem volt kockázatmentes, amikor 15 évvel ezelőtt egy busszal belehajtottam a Dunába.

– Ön most 55 éves. Már csak tanácsokat ad és koreografál, vagy még odaáll egy-egy veszélyes jelenethez?
– Fiatalon azt hittem, sokáig lehet ezt csinálni, de a saját bőrömön érzem, hogy bizony kopnak a reflexek, s a testem sem bírja úgy a gyűrődést, mint régen. Autót vezetni, lovagolni persze bármikor fogok, de a jövőben inkább szakértőként dolgozom. Persze, ha bejönne egy James Bond film, vagy egy nagy amerikai western, azért még vállalnám a zuhanást, égést vagy robbanást. Most azonban inkább attól szenvedek, mert tegnap a fiatal kaszkadőrökkel fociztunk. Nyertünk öt-kettőre, de most alig bírok járni.

Piroch Gábor

Született: 1953. január 22-én.

Pályája: 1969-ben lett kaszkadőr, azóta több mint százötven nagyjátékfilmben szerepelt. Ezek közül a legnagyobbak: Evita, Emlékmás, Titanic, Múmia, Hegylakó, Terminátor 3., Trója, Világok háborúja, Mennyei királyság.

Elismerései: Kaszkadőr Oscar-díj (Taurus World Stunt Awards) jelölés 2007-ben.

Pályája: 1969-ben lett kaszkadőr, azóta több mint százötven nagyjátékfilmben szerepelt. Ezek közül a legnagyobbak: Evita, Emlékmás, Titanic, Múmia, Hegylakó, Terminátor 3., Trója, Világok háborúja, Mennyei királyság.

Elismerései: Kaszkadőr Oscar-díj (Taurus World Stunt Awards) jelölés 2007-ben. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!